Gość Blanka Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Witam serdecznie, otóż mam taki problem: parę lat temu doznałam złamania kompresyjnego trzonu kręgu l4, obecnie jestem w 5 miesiącu ciąży i ból w tym odcinku jest nie do zniesienia, w dodatku promieniuje do lewej nogi przez co nie umiem na niej stanąć, ledwo się schylam a codziennie czynności wydają się nie lada wyzwaniem (aż się boję co będzie później). Podczas pobytu w szpitalu (2008r) ordynator wspomniał o komplikacjach i problemach z kręgosłupem w ciąży i o możliwości rozwiązania przez cesarskie cięcie, bo poród naturalny będzie utrudniony, jednak wtedy nie zagłębiałam się w temat, ponieważ miałam 18 lat i nie planowałam rodziny :-), co się oczywiście z czasem zmieniło, i teraz pytanie powraca... Czy faktycznie może coś się stać podczas porodu naturalnego i czy uraz ten i problemy w związku z nim wynikające są wskazaniem do cesarskiego cięcia ?? Bardzo proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Czy faktycznie może coś się stać podczas porodu naturalnego i czy uraz ten i problemy w związku z nim wynikające są wskazaniem do cesarskiego cięcia ? - Oczywiście problemy neurologiczne mogą wystąpić w czasie porodu drogami naturalnymi dlatego do rozważenia na pewno powinno być cięcie cesarskie. O tym jednak jakimi drogami powinna Pani rodzić musi zadecydować ginekolog prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Wital Mam ten sam problem, a mianowicie odcinka L1. Jestem w 7 miesiscu ciąży. Autorko tematu, udało Ci się coś ustalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Blanka Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Tak, byłam u ortopedy i dostałam zaświadczenie o wskazaniu do rozwiązania ciąży przez cesarskie cięcie, chociaż wspomniał też, że można spróbować rodzić naturalnie i to ode mnie zależy na co się zdecyduję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MAGDA Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Ja nie dostałam zaświadczenia od ortopedy na wskazanie do cesrki, twierdząc, że stan już jest wyleczony. Stanęło na tym, że rodzę sn. Poród za max 3 tygodnie. Ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi