Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Złamanie kompresyjne kręgu lędźwiowego a ciąża

Gość Blanka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, otóż mam taki problem: parę lat temu doznałam złamania kompresyjnego trzonu kręgu l4, obecnie jestem w 5 miesiącu ciąży i ból w tym odcinku jest nie do zniesienia, w dodatku promieniuje do lewej nogi przez co nie umiem na niej stanąć, ledwo się schylam a codziennie czynności wydają się nie lada wyzwaniem (aż się boję co będzie później). Podczas pobytu w szpitalu (2008r) ordynator wspomniał o komplikacjach i problemach z kręgosłupem w ciąży i o możliwości rozwiązania przez cesarskie cięcie, bo poród naturalny będzie utrudniony, jednak wtedy nie zagłębiałam się w temat, ponieważ miałam 18 lat i nie planowałam rodziny :-), co się oczywiście z czasem zmieniło, i teraz pytanie powraca... Czy faktycznie może coś się stać podczas porodu naturalnego i czy uraz ten i problemy w związku z nim wynikające są wskazaniem do cesarskiego cięcia ?? Bardzo proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Gość chirurg Tomasz Stawski

Czy faktycznie może coś się stać podczas porodu naturalnego i czy uraz ten i problemy w związku z nim wynikające są wskazaniem do cesarskiego cięcia ? - Oczywiście problemy neurologiczne mogą wystąpić w czasie porodu drogami naturalnymi dlatego do rozważenia na pewno powinno być cięcie cesarskie. O tym jednak jakimi drogami powinna Pani rodzić musi zadecydować ginekolog prowadzący.

Tak, byłam u ortopedy i dostałam zaświadczenie o wskazaniu do rozwiązania ciąży przez cesarskie cięcie, chociaż wspomniał też, że można spróbować rodzić naturalnie i to ode mnie zależy na co się zdecyduję :)