Gość Basia Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Mam 51 lat. Badanie Usg wykazało: w sutku prawym zmianę na godz 9, 3-4 cm od otoczki brodawki o wymiarach 25x16mm z gesta zawartoscią i otoczka *hallo* sugrująca stan zapalny. W tym samym miejscu 4 lata temu po raz pierwszy miałam torbiel, bez stanu zapalnego. Pobrano z niego płyn i wstrzyknięto lek zasuszający. Spotkałam się z kilkoma opiniami dot torbieli w stanie zapalnym, odnawiających się po kilku latach. Jedni proponują całkowite wycięci torbieli z całą otoczką, inni z kolei proponują tylko obserwację, następni nakłucie w celu badania histopatoloogicznego. Którą z tych opcji powinien wybrac pacjent? W tym momencie konczę antybiotykoterapię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Na początku radziłbym opróżnienie torbieli igłą z następową oceną cytologiczną treści z torbieli i kontrolę ultrasonograficzną za około 4-6 tygodni. Po tym okresie jeśli nadal torbiel będzie się utrzymywała mimo dobrych wyników cytologii - operacyjne usunięcie w całości torbieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi