Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból w śródstopiu po usunięciu ganglinu i bliznowca

Gość zdesperowa

Rekomendowane odpowiedzi

Pod koniec 2012 roku usunięto mi ganglion w śródstopiu miedzy 3 a 4 kością, na podstawie prześwietlenia i pokazania miejsca gdzie mnie boli. Pod koniec 2013 roku znowu zaczęła mnie bolec noga w tym miejscu. 4 marca 2014 miałam operacje usunięcia ganglionu na śródstopiu **usuniecie bliznowca stopy prawej. Dostęp w starej bliźnie operacyjnej w IV przestrzeni śródstopia, pod skora stwierdzono konglomerat tkanki łącznej bliznowatej w kształcie klina penetrującego w kierunku podeszwowym, zmianę usunięto w całości, wykonano neurolize nerwu podeszwowego, rekonstrukcje ubytku torebki stawowej IV stawu srodstopno-palcowego, szycie rany wewnątrz.** Dzisiaj od operacji mija ponad pół roku, a noga boli mnie w tym samym miejscu. Boli gdy chodzę, siedzę czy lezę. Nie mogę wykonywać większego wysiłku fizycznego gdyż boli mnie śródstopie w miejscu gdzie miałam już 2 operacje. Noga tkliwa nawet na delikatny dotyk, jest lekko zbrzeknieta. Co to może być znowu ganglion czy coś innego? Dodam ze po każdym z zabiegów nie był brany wycinek na badania. Co mam robić z tym? Bardzo proszę o odpowiedz

Gość chirurg Tomasz Stawski

Co to może być znowu ganglion czy coś innego? - Być może ponownie doszło do wytworzenia bliznowca czyli tkanki bliznowatej po poprzednim zabiegu zaciągającej jakiś nerw co wywołuje dolegliwości bólowe. Co mam robić z tym? - Niestety zapewne będzie konieczny kolejny zabieg z odbarczeniem lub miejscowym zniszczeniem wciągniętego nerwu.

Gość chirurg Tomasz Stawski

Co to może być znowu ganglion czy coś innego? - Być może ponownie doszło do wytworzenia bliznowca (tak jak stwierdzono w poprzednim zabiegu - wznowy bardzo częste) czyli tkanki bliznowatej po poprzednim zabiegu zaciągającej jakiś nerw co wywołuje dolegliwości bólowe. Co mam robić z tym? - Niestety zapewne będzie konieczny kolejny zabieg z odbarczeniem lub miejscowym zniszczeniem wciągniętego nerwu. Radzę w tym przypadku ponownie skonsultować się najlepiej z prowadzącym ortopedą.