Gość Gaasss Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Witam Mam problem bo od dłuższego czasu (nie wiem dokładnie od kiedy, ja to obserwuję od jakiś 2-3 miesięcy ale mam wrażenie ze jest to już od ponad roku) Problem polega na tym że mam powiększone węzły pod żuchwą. Po lewej stronie wygląda to na 2 guzki (jeden mniejszy drugi większy) i po prawej stronie jeden większy. Bardzo często choruję na anginę w ciągu roku zdarza mi się to 4-5-6razy. Byłem z tym problemem u laryngologa. Lekarz stwierdził że węzły powiększone są od zapalenia (oczywiście nie powiedział jakiego) w tym czasie jak byłem u niego to byłem zdrowy. Oprócz tego lekarz stwierdził ze migdały mam w złym stanie i cieknie z nich ropa i dał mi skierowanie na usunięcie migdałów. Moglibyście mi powiedzieć czy te powiększone węzły są normalnym obiawem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Jeśli ma Pan częste anginy, cięgle utrzymuje się stan zapalny w zakresie migdałków to takie powiększone węzły chłonne są normalnością. Myślę, że tylko usunięcie migdałków może spowodować wycofanie się stanu zapalnego i pomniejszenie odczynowo zmienionych węzłów chłonnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi