Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Ten temat

Zielony nalot na języku

Gość kina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od 12 dni leczę się na Helicobacter Pyroli, dzisiaj pojawił mi się zielony nalot na języku- co to takiego? Dodam, że codziennie przyjmuję Flumycon 100 - zapobiegawczo przeciwgrzybiczo i Assecurin osłonowo. Do tego Helicid, Duomox, wcześniej 7 dni Klabax, a obecnie Metronidazol. Zostały mi jedynie dwa dni leczenia. Jestem pacjentką onkologiczną, bardzo proszę o pomoc. Wcześniej pisałam już do pana i ciągle mam uczucie ciała obcego w gardle. Refluksu brak- stwierdzono na postawie gastroskopii. Ten nalot mnie niepokoi. Pozdrawiam.

Gość chirurg Tomasz Stawski

Jeśli nalot nadal będzie utrzymywać się przez najbliższe 1-2 tygodnie radziłbym celem pogłębienia diagnostyki wykonać wymaz z tego nalotu na badanie mikrobiologiczne (z oceną także mykologiczną). O wszystkim musi zadecydować lekarz prowadzący. Nie znam szczegółów klinicznych związanych z pacjentką, aby w tej sprawie konkretnie się wypowiadać (co oznacza pacjentka onkologiczna w szczegółach?)

Czy jest jakaś różnica pomiędzy tym wymazem mykologicznym a wymazem z języka takim ogólnym? I czy taki wymaz wykonuje się w każdej przychodni? I czy mogę zarazić tym nalotem swojego partnera? 4 lata temu miałam nowotwór złośliwy piersi, 6 cykli chemioterapii i radioterapii. Pozdrawiam.