Gość werus9 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Witam! Mój problem polega na tym, że od około 2 tygodni strasznie boli mnie kręgosłup. Zawsze miałam z nim problemy ale aż takich to nigdy. Nie mogę się schylać, zawiązanie buta czy założenie spodni przyprawia mnie o ogromny ból, jak siedzę i leżę również odczuwam ból. Ostatnio chciałam podnieść coś z podłogi to jak wstałam nie mogłam ok 20 min stanąć na prawą nogę. Co to może być? Dodatkowo załączam wyniki mojej tomografii : płycenie lordozy lędźwiowej, krąg przejściowy TH13, nierówność blaszek granicznych trzonów kręgów najpewniej jako wyraz zaburzeń kostnych, centralna protruzja tarczy międzykręgowej L4-L5 z zaznaczonym uciskiem struktur wewnątrzkanałowych, tylne uwypuklenie tarczy międzykręgowej L5-S1 z impresją struktur wewnątrzkanałowych. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Ten stan związany jest z przepukliną jądra miażdżystego krążków międzykręgowych odcinka lędźwiowego kręgosłupa, która uciska na korzenie nerwowe i sam rdzeń kręgowy. Leczeniem powinien zając się neurolog. Do rozważenia konsultacja z neurochirurgiem (podjęcie decyzji co do leczenia operacyjnego), wykonanie rezonansu magnetycznego i oczywiście rehabilitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość werus9 Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Dziękuję za odpowiedź. Niestety neurolog nic mi nie pomógł i dał skierowanie do poradni rehabilitacyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wojtek Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Nie jestem lekarzem, ale przez wiele lat cierpiałem z podobnych do Twoich powodów. Miałem także stwierdzoną badaniem MR między innymi: *przepuklinę centralno-lewostronną na poziomie L5-S1 z uciskiem worka oponowego i lewego korzenia nerwowego oraz protruzję centralno-dwuboczną na poziomie L4-L5 powodującą ucisk na przednią powierzchnię worka oponowego i korzenie nerwowe*. Pełen opis badania MR mogę wysłać. Pierwsze skierowanie na operację miałem w 2010 roku. Ratowałem się fizjoterapią, która pomogła mi dotrwać do 2012 roku. Na przełomie 2012-2013 już normalnie nie mogłem żyć. Nie mogłem jeździć samochodem, po schodach chodziłem podpierając się kulą rehabilitacyjną. Jadłem stojąc. Od mniej więcej roku żyję normalnie i nie miałem operacji. Nie jeden raz pisałem o tym w internecie, ale zawsze spotykałem się z odpowiedziami, że jestem handlowcem, który promuje wyrób jakich wiele jest na rynku. Nie jestem handlowcem, mam 70 lat i naprawdę to urządzenie działa. Odwiedź stronę http://www.vitafon.pl/ a ja mogę tylko napisać, że dzięki temu urządzeniu nie myślę już o operacji tylko normalnie żyję. Sześciu moich znajomych (z różnymi dolegliwościami), którzy zdecydowali się spróbować informują o pozytywnych efektach. Szczerze radzę spróbować po konsultacji z lekarzami tej firmy-kontakty są na tej stronie internetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi