Gość Lari Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Witam serdecznie. Mam 22 lata i od niedawna podejrzano u mnie chorobę autoimmunologiczną trzustki. Chciałbym się dowiedzieć czy w takim schorzeniu alkohol jest w pełni zakazany, czy mogę go spożywać sporadycznie. Dodam jeszcze, że nic mi nie dolega bóle ustąpiły. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Radziłbym jednak nie obciążać trzustki alkoholem i zachować abstynencję, gdyż alkohol może powodować nawroty stanów zapalnych w zakresie trzustki nawet jeśli to zapalenie typu autoimmunologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lew Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 .........ciekawe to co piszesz* w twoim wieku AIP spotykane jest bardzo rzadko, spontaniczne remisje również, ale* są ......, o których się nie śniło** po ustąpieniu wszystkich cech zapalenia autoimmunologicznego w/g niektórych doniesień nie ma przeciwskazań do sporadycznego spożywania alkoholu , gdyż etiologia tego rodzaju przewlekłego zapalenia jest inna* mimo to AIP bardzo często , przy braku leczenia w odpowiednim momencie konwertuje do zwykłego CP, więc również radziłbym nie przesadzać i uważać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi