Gość Sylwia Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Witam. Mam niepokojące pytanie. Pół roku temu, dokładnie 20 lutego miałam zabieg, gdyż postawiona mi diagnozę-przepuklina pachwinowa prosta po stronie lewej. Od jakiegoś czasu czuję dyskomfort w miejscu wcześniej uwypuklenia na pachwinie z powodu przepukliny. Dziś właśnie tam widać jakby szwy, które założono mi w środku. Nie wiem jak to wytłumaczyć. Po prostu widać miejsca, do których została przymocowana siatka. Nie boli mnie to, tylko strasznie mi to przeszkadza. Nie wiem, czy to minie i po jakim czasie. Bardzo się boję, że mam nawrót przepukliny. A od 6 miesięcy prowadzę oszczędny tryb życia, nie dźwigając nic. Proszę o pomoc. Dodam, że byłam na usg 2 miesiące temu i nie stwierdzono nawrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Wszystko zależy od tego jakiego typu szwy zostały użyte do ufiksowania siatki. Jeśli rozpuszczalne powinny wchłonąć się po około roku od operacji. Jeśli niewchłanialne tak już mogą pozostać i nie stanowią problemu klinicznego jeśli nie wywołują odczynu zapalnego (zapewne ma Pani cienką tkankę podskórną dlatego wyczuwa się te szwy). Skoro nie stwierdzono wznowy przepukliny w badaniu klinicznym i USG to nie ma powodu do obaw. W razie wątpliwości najlepiej jeszcze w tej sprawie skonsultować się bezpośrednio z chirurgiem, który Panią operował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sylwia Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeśli mogłabym jeszcze zapytać o jedną niepokojącą rzecz. To w miejscu pachwiny, bardziej na zgięciu zauważyłam jakby małą *dziurkę*, z której wyciekała krew, a teraz ropa. Proszę powiedzieć mi, co to może być. Czy ma to jakiś związek z operacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi