Gość elapen84 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Mam 30 lat i jestem po operacji usunięcia ropy z uda lewego. Na zwolnieniu lekarskim jestem już pół roku, ale *dziury* po operacji nadal są przez co nie mogę wrócić do pracy. Czy są jakieś maści, plastry, które przyśpieszą gojenie się *dziur* , ziarninowaniu się rany. Najgorsze jest to że strasznie swędzą, staram się nie drapać, ale czasami się zdarza, przez co rana robi się czerwona, rozpuchnięta. Rany myte są 2 razy dziennie płynem octanisept (drogi jak cholera), opatrywane kompresami jałowymi. Z *dziur* (3 sztuki) nadal wycieka ropa czasami mniej czasami więcej, ale chcę się dowiedzieć coś więcej o tych plastrach które sprzyjają ziarninowaniu się ran, czy mogę je zastosować i kiedy mogę je zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Nie odpowiem dokładnie na to pytanie nie badając pacjenta. Preparatów pomagających w gojeniu ran jest bardzo wiele. Wszystko zależy od rodzaju rany, jej wydzieliny, budowy i lokalizacji. W tym względzie musi wypowiedzieć się chirurg prowadzący. Radziłbym jeszcze wykonać posiew z ropnej wydzieliny z ran z oznaczeniem antybiogramu. O wszystkim musi zadecydować chirurg prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi