Gość hunter64 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Jestem po operacji raka esicy jelita grubego z wyłonioną stomią. Jednak w badaniach ,,MR jamy brzusznej bez i z kontrastem* wykazało zmianę ogniskową w wątrobie, czy to może być przerzut. Wynik badania jest taki. Pęcherzyk żółciowy bez uchwytnych złogów.Drogi żółciowe nieposzerzone. W wątrobie w segmencie 8 zmiany ogniskowa o średnicy 7 mm hyperintensywna w obrazach T2 zależnych i hypointensywna w obrazach T2 zależnych z widocznym w jej obrębie po 5 min.poza tym wątroba, trzustka i śledziona zmian nie wykazują. wn* oraz zmiany w wątrobie nietypowy do obserwacji. Badanie wykonano w sekwencji FSPGR, FSE i LAVA w płaszczyznach osiowej i czołowej.Podano dożylnie środek paramagnetyczny heapatotropowy z wykonaniem faz późnych. Moja onkolog nie wie czy to jest przerzut, kto powinien obejrzec moje wyniki badan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zmiana w obrazie NMR rzeczywiście jest atypowa, niejednoznaczna i na pewno nie można na podstawie tego opisu stwierdzić czy jest to przerzut. Jest bardzo mała, więc może być obserwowana np. za 3-4 miesiące kontrolne NMR. Dodatkowo można jeszcze w takim wypadku określić poziom markera CEA celem przybliżenia diagnozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi