Gość aneta.w23 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Witam.Mam 36 lat.dzis wykonałam sobie usg piersi, gdyz mój ginekolog zalecił to badanie wyczuł u mnie jakieś zmiany. Zanim wykonałam badanie usg byłam na wizycie u chirurga onkologa , który bo badaniu ręcznym stwierdził , ze to nic niepokojacego- najprawdopodobniej niegroźne torbieliki..troszkę sie uspokoiłam ale po dzisiejszym badaniu znów ogarnął mnie niepokój... to ten wynik . Czy ktoś może mi pomóc go rozczytać - wizyte u onkologa mam dopiero za tydzien a nie ukrywam,że bardzo się niepokoję... * Sutki obustronnie o utkaniu gruczołowo-tłuszczowym. W sutkach obustronnie widoczne liczne rozsiane zmiany torbielkowate śr. od 3mm do 11 mm w sutku prawym i do 12x8mm w sutku lewym ( okołobrodawkowo na godzinie 6-7). Ponadto w sutku prawym na godzinie 11-12 widoczna głęboko przy powięzi połozona hypoehogenna zmiana wielkości 15x8mm przypominajaca swą budową gruczolakowłókniaka, której towarzyszy odcinkowe poszerzenie przewodu mlekowego- wskazana biobsja. W dołach pachwowych widoczne wezły chłonne kształtu wrzecioniowatego długości do 12mm. BIRADS3PP i BIRADS2 PL. Wskazana konsultacja onkologiczna. Bardzo prosze o interpretację i mam nadzieje, że to tylko tak brzmi groźnie... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwona Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Nie chodzi tylko o brzmienie. Sprawa jest poważna jeśli zalecają biopsję- znaczy , że trzeba sprawdzić co to jest. Ja miałam raka wewnątrz torbieli- są to bardzo rzadkie przypadki. Pół roku chodziłam z rakiem bo lekarz mówił, że to tylko torbiel. Tymczasem w środku torbieli, wewnątrz , na ścianie torbieli rozwijał się rak. Badanie obrazowe tj. usg nie daje całkowitej odpowiedzi, potrzebna biopsja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi