Gość Ania86 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Witam, Wykryłam w piersi guzka, w poradni chirurgii onkologicznej zrobiono mi usg. Oto wynik: W piersi prawej przybrodawkowo na godz. 6.0 widoczna jest zmiana o nieco obniżonej echogeniczności, policykliczna i o budowie zrazikowej wielk. 14x6 mm- grudka dysplasdtyczna? FA?, na godz. 11.0 zmiana podejrzana jako FA wielk. 8x4 mm i na godz. 8.0 obszar przebudowy dysplastycznej (obszar o echogeniczności tkanki gruczolowej) wielk. ok. 13x6 mm. W lewej piersi na godz 7.0 torbielka wielk. 4 mm, na godz 8.0 zmiana o charakterze FA wielk 8x4 mm. Chirurg onkolog powiedział jedynie, że to nic groźnego, i za pół roku do kontroli. Natomiast mój ginekolog zaleca biopsję, bo przy włókniakach nigdy nic nie wiadomo. Czy rzeczywiście biopsja jest potrzebna? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zmiany w badaniu USG wyglądają na łagodne i prawdę powiedziawszy tak jak zalecił onkolog wystarczająca jest obserwacja gruczołów sutkowych. Ewentualnie do weryfikacji histopatologicznej największa, nietypowa zmiana w piersi prawej o wielkości 14x6. Decyzję w tej sprawie proszę podjąć z prowadzącym też ginekologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania86 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Dziękuję za odpowiedź. Teraz jestem spokojniejsza. Chodzi o to, że mam PCOS, i odkąd wykryłam te zmiany nie przyjmuję hormonów. A to spowodowało, że pojawiły się z powrotem pęcherzyki na jajnikach, i brak miesiączki od 3 miesięcy. I dlatego ginekolog zaleciłby badanie hist., bo nie wie jakie leczenie mi zalecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Justa Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Witam. Jestem po wycieciu gruczolakowlokniaka o wym. 2,5 x 2 cm . Wolalam go wyciac gdyz urosl on w ciagu 3 miesiacy prawie 1 cm z wielkosci 1,8 cm do 2,5. Ciesze sie ze sie tego pozbylam. W lewej piersi posiadam natomiast torbiel duza bo ma 3,5 cm na 2,5. Ale narazie jej nie ruszam bo moj onkolog zapewnia ze moze ona zniknac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi