Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Drętwienie nogi i rąk a zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa

Gość MałaMigotka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MałaMigotka

Witam, Mam 24 lata. Od kilku miesięcy boli mnie kręgosłup w części lędźwiowej. Ból promieniuje do stopy. Stopa przez cały czas jest zdrętwiała i nie mam w niej siły, by np stanąć na palcach. Zrobiłam rezonans. Jednak nie rozumiem, interpretacji badania. Czy ktoś może mi wytłumaczyć co to znaczy? Od około 3 tygodni doszły jeszcze drętwienia rąk. Czy konieczna jest operacja? Opis brzmi tak: *Badanie wykonano w sekwencjach T1 TSE, T2 TSE, T2 TIRM FS Niewielkie klinowate zniekształcenia trzonów kręgów L3-L5 z obniżeniem wysokości w odcinkach przednich - zmiany po przebytych zaburzeniach kostnieniach listw grawitacyjnych? Sygnał trzonów w normie. Zmiany zwyrodnieniowe dehydratacyjne tarczy międzykręgowej L5/S1 Na poziomie L5/S1 centralne i boczne uwypuklenie tarczy międzykręgowej na ok 8mm z uciskiem worka oponowego i korzeni nerwowych, w większym stopniu po prawej stronie. Pozostałe tarcze bez wypukleń. Kanał kręgowy zwężony do ok 10 mm na poziomie L5/S1 Sygnał stożka końcowego rdzenia w normie *