Gość Norbert Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Witam 3 tyg temu miałem operacje przepukliny kresy białej objaw ten zauważyłem gdy leżałem na plecach i napinałem brzuch tak jakby robiąc brzuszki zauważyłem nad pępkiem a pod mostkiem takie wybrzuszenie stwierdzono że to przepuklina kresy białej ok tyle że po operacji mam tak samo dalej jest to wybrzuszenie tylko że jeszcze są w tym miejscu szwy proszę o odpowiedz czy tak ma być i kiedy mogę wrócić do pracy pracuje fizycznie pozdrawiam Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Myślę, że odpowiedzi czy tak może być powinien udzielić chirurg, który Pana operował. Może występuje u Pana oprócz zoperowanej przepukliny rozstęp mięśni prostych brzucha. Wtedy tworzy się takie *uwybrzuszenie* między pępkiem a rękojeścią mostka. Taki stan jest defektem estetycznym, a nie patologią w ścisłym tego znaczeniu. Powrót do wysiłku fizycznego po operacji przepukliny kresy białej zaleca się po około 2-3 miesiącach (głównie zależy od metody operacyjnej, wielkości wrót przepukliny). O wszystkim powinien zadecydować lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi