Gość Kasia Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Witam Mój synek nie dawno kończył 5 lat. Dziś był na USG jamy brzusznej. I niepokoi mnie, że ma powiększone hipoechogenne węzły chłonne krezkowe i wzdłuż aorty w śródbrzuszu - wszystkie mają prawidłowa budowę - jak węzły chłonne odczynowe, pozapalne. Największy ma wymiary 7,5 mm. Ponadto kilka wężłów w okolicy krętniczo-kątniczej o wym. największe do 11x6 mm. Śledziona niepowiekszona dł. 78 mm oraz śledziona dodatkowa 11 mm. P. żółciowy i drogi żółciowe bez zmian w usg. Miedniczka nerkowa w wym. a-p nerki lewej i prawej widoczna wąska.Nerka prawa o wym. 66x29 mm, lewa o wym. 66x28 mm. Pęcherz moczowy gładkościenny. Lekarz który zrobił synkowi USG mówił że to może związane z biegunką lub robaczków czy bakterie. Czy nie jest w porządku i czy trzeba leczyć? Mój synek tydzień temu miał biegunkę przez pieć dni. Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Tak powiększone węzły chłonne w zakresie jamy brzusznej są następstwem przebytej biegunki zapewne na jakimś podłożu zakaźnym wirusowym lub bakteryjnym. Radziłbym za jakiś okres kilku tygodniu zrobić kontrolne USG jamy brzusznej, a węzły chłonne na pewno ulegną zmniejszeniu. Oczywiście wynik USG musi bezpośrednio zinterpretować pediatra prowadzący dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi