Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Mała dziurka i ropa wypływająca z rany a rozejście się szwów

Gość Elwis

Rekomendowane odpowiedzi

Dziendobry jakies 2 tyg temu mialem zdejmowane szwy wszystko ladnie sie goilo mala kreseczka byla ale niestety blizna sie troche rozeszla i mam na poczatku blizny taka mala dziurke z ktorej wydobywa mi sie ropa ale tak bardzo malutko i zauwazylem ze teraz nawet krew tak szukajac po internecie mam wrazenie ze to szew sie slabo wchlonal lub wcale bo raczej na infekcje to to nie wyglada. Chcialbym sie dowiedziec czy jest taka mozliwosc ze to szew i co dalej z tym ? sam wyjdzie czy dziura sama poprostu sie zrosnie i szew ewentualnie sie wchlonie albo to szew sie rozpuscil i taka maz zrobil , Dziekuje za pomoc.

Gość chirurg Tomasz Stawski

Trudno mi odpowiedzieć na takie pytania bez bezpośredniego badania. Skoro zdejmowane były szwy czy też szew to zapewne użyto nici niewchłanialnej czyli nie powinno jej już tam być. Jeśli użyto szwu śródskórnego wchłanialnego to zaś szew taki wchłania się całkowicie zazwyczaj po około 4-6 tygodni. Radzę z tym problemem skoro pojawiła się jakaś wydzielina, która być może jest typu ropnego udać się bezpośrednio do chirurga prowadzącego. On po badaniu zaleci dalszy sposób postępowania. Proszę nie leczyć tego na własną rękę.

Chirurg mi to zaszył pod skórą , na początku widać było szycie i na końcu reszta nici pod skórą Jak wyjmował to mi nawet pokazał , po pokazaniu widziałem tylko supełek z mała blaszką chyba ale ciągła nić została właśnie w środku tak mi się wydaje, czyli odciął tylko początek i konie dodam jeszcze na dzień dzisiejszy ze nie zauważyłem wydzieliny miejsce jest lekko czerwone i swędzi .Z góry dziękuje.