Gość iknow Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Witam, mam lat 27 i mam przepuklina rozworu przełykowego(wiem o niej od 7 lat po gastroskopii) ,objawy u mnie- przede wszystkim zgaga.Biegam od paru miesięcy i trochę ćwiczę,jem więcej zeby przytyć(5 posiłków nie dużych, ważę 75kg przy wzroście 185cm chciałbym przytyć z 5 kg)Stosuje lek ipp żeby nie mieć zgagi jak się przejem(czasami nie wyczuje ze się przejem i wtedy wystepuje)ogólnie przypomniało mi się dziś ze mam przepuklinę bo żadnych objawów, bólu nie mam wiec nawet o tym nie myślałem, i pytanie czy jeśli nic czuje to są jakieś przeciwwskazania takim ćwiczeniom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Przeciwwskazane w takim przypadku są tylko ćwiczenia powodujące znaczne zwiększenie napięcia powłok brzusznych czyli zwiększające ciśnienienie w zakresie jamy brzusznej głównie siłowe (np. podnoszenie ciężarów). Inne ćwiczenia w pełni dozwolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi