Gość Aisha Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Dziękuję bardzo za odpowiedź na poprzednie pytanie. Dodam, że wynik prolaktyny jest i był zawsze dobry. Wyciek z obu brodawek mam od 2009 r- tzn, od tego czasu go zauważyłam. W latach 2009-2010 miałam usuwaną torbiel, oraz w sumie trzy gruczolakowłókniaki obustronne za pomocą mammotomu. W czerwcu 2012 r. urodziłam dziecko, karmiłam bardzo krótko. Teraz znów podobno rozwija się mastopatia, wyczuwam też guzek, w obrazie usg póki co lekarz nie stwierdził co to jest- być może powiększony zrazik, ale może się coś z tego *wykluć*, na razie do obserwacji, tak mówi. Pierś w miejscu guzka boli w drugiej połowie cyklu, zwłaszcza przed miesiączką. Pozyskanie wydzieliny do badania nie wymaga szczególnego wyciskania- przy delikatnym naciśnięciu brodawek, płyn zaraz wycieka. We wcześniejszych badaniach histopatologicznych obecne były też makrofagi (?) a skrzepy krwi wcześniej jedynie po zabiegu usunięcia 2 gruczolakowłóknikaków w roku 2010. Mam zespół policystycznych jajników i małego guzka tarczycy. Przysadka mózgowa ok. Niedoczynności traczycy nie miałam stwierdzonej bo wyniki hormonów były w normie ale ostatnie ich badania mialam przed ciążą w roku 2011. Niedoczynność tarczycy podejrzewam teraz u siebie ze względu na szereg objawów i złe samopoczucie. Czy wyciek z brodawek można wiązać z niedoczynnością tarczycy?? Bedę wdzięczna za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Wyciek z brodawek sutkowych na pewno nie ma nic wspólnego z niedoczynnością tarczycy. Aby stwierdzić niewydolność gruczołu tarczowego wystarczy ocenić poziom hormonów TSH i fT4 we krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi