Gość Aisha Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Uprzejmie proszę o interpretację wyniku badania histopatologicznego z obustronnego wycieku z piersi- wynik badania: komórki resorpcyjne i skrzepy krwi. Dodam, że wyciek nie jest krwisty tylko mleczno-żółtawo-surowiczy. Więc co oznaczają te skrzepy krwi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Wynik raczej świadczy o wysięku typu zapalnego z gruczołów sutkowych. Skrzepy krwi mogły powstać w czasie wyciskania wydzieliny w czasie pobierania materiału do badania cytologicznego (pęknięcia drobnych naczyń krwionośnych). Warto byłoby jeszcze wykonać badanie mikrobiologiczne wycieku z brodawek oraz badanie poziomu prolaktyny we krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aisha Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dodam, że wynik prolaktyny jest i był zawsze dobry. Wyciek z obu brodawek mam od 2009 r- tzn, od tego czasu go zauważyłam. W latach 2009-2010 miałam usuwaną torbiel, oraz w sumie trzy gruczolakowłókniaki obustronne za pomocą mammotomu. W czerwcu 2012 r. urodziłam dziecko, karmiłam bardzo krótko. Teraz znów podobno rozwija się mastopatia, wyczuwam też guzek, w obrazie usg póki co lekarz nie stwierdził co to jest- być może powiększony zrazik, ale może się coś z tego *wykluć*, na razie do obserwacji, tak mówi. Pierś w miejscu guzka boli w drugiej połowie cyklu, zwłaszcza przed miesiączką. Pozyskanie wydzieliny do badania nie wymaga szczególnego wyciskania- przy delikatnym naciśnięciu brodawek, płyn zaraz wycieka. We wcześniejszych badaniach histopatologicznych obecne były też makrofagi (?) a skrzepy krwi wcześniej jedynie po zabiegu usunięcia 2 gruczolakowłóknikaków w roku 2010. Mam zespół policystycznych jajników i małego guzka tarczycy. Przysadka mózgowa ok. Niedoczynności traczycy nie miałam stwierdzonej bo wyniki hormonów były w normie ale ostatnie ich badania mialam przed ciążą w roku 2011. Niedoczynność tarczycy podejrzewam teraz u siebie ze względu na szereg objawów i złe samopoczucie. Czy wyciek z brodawek można wiązać z niedoczynnością tarczycy?? Bedę wdzięczna za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zofia Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 miałam robioną biopsję mammotomiczną wynik skrzep krwi i co to onacza iczy te spkrzepy należy wyciąćdrobne fragmenty tkanki tłuszczowej ze skąmpym utkaniem gruczołowym piersi z ce chami zaniku czy takie zmiany w piersi należy wyciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zanetaK1 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Wyniki badań najlepiej polecam jednak konsultować bezpośrednio z lekarzem. My tu możemy sobie oceniać i opisywać, Ty potem się zasugerujesz i możesz nieopatrznie wyjść na tym gorzej. Nie wiem czy masz już lekarza, ale możesz zgłosić się do poradni profilaktyki chorób piersi w https://medycynadab.pl/ . Ja z ich usług już korzystałam, bo też miałam jakieś zmiany w piersi i byłam zadowolona, że badają dokładnie, rozumieją, że nawet najmniejsza zmiana jest dla kobiety koszmarem i perspektywą paskudnej choroby. Więc Zofio, umawiaj się na wizytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi