Gość MR Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Na badaniu USG piersi wykryto u mnie kilkanaście torbieli wielkości od 4 do 9 mm, ponadto niepokoi mnie zapis: *bezechowa zmiana 9x7mm z pogrubiałą ścianą - gęsta torbiel?* oraz zapis *widoczna zmiana hipoechogenna z hipoechogennym centrum mogąca odpowiadać wewnątrzpiersiowemu ww.chłonnemu* - proszę o pomoc w zinterpretowaniu zapisu? czy to coś groźnego? Lekarz zalecił tylko kontrole za 3 m-ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Nie, to nic groźnego. Jedna zmiana sugeruje torbiel, ale o gęstej zawartości płynnej, a druga to węzeł chłonny, który normalnie może występować w gruczole piersiowym. Proszę postępować zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MR Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedź, zastanawiam się nad biopsją tej torbieli o gęstej zawartości płynnej, zwłaszcza, że lekarz internista dał mi skierowanie do poradni genetycznej (w mojej rodzinie niestety występowały zgony z powodu nowotworów)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi