Gość moniak Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Witam. Mój problem polega na tym, że 5 tygodni temu miałam usuwany pęcherzyk żółciowy( metodą klasyczną) z powodu kamicy i wodniaka.Po operacji zrobił się duży krwiak, który spłynął po około tygodniu.Dziś byłam na kontrolnym usg ,okazało zię że mam nadal krwiaka w loży opoperacyjnej i ropnia podwątrobowego. Nie mam żadnych objawów typu goraczka itp...Czy jest możliwość że ropień i krwiak sie wchłonie lub zostanie wyleczony środkami farmokologicznymi bez kolejnej operacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Tak, są na to bardzo duże szanse jeśli ten krwiak czy też ropień jest niewielki i nie ma Pani objawów klinicznych z nim/i związanych (zastosowanie odpowiedniej farmakoterpii - antybiotyki, środki przeciwzapalne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi