Gość marzena Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Mam pytanie stwierdzono u mnie adenoma tubulare low grade brodawka vatera czy konieczna jest operacja i Kiedy to moze zrakowaciec na gruczoraka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Adenoma tubulare low grade oznacza gruczolaka cewkowego o małym stopniu nasilenia histopatologicznego. Czy należy operować - zależy od wielkości i dających objawów (wskazania np. przy dużym guzie i objawach żółtaczki mechanicznej czy też nawrotowych zapaleniach trzustki). Radzę w tej sprawie bezpośrednio skonsultować się z chirurgiem (bardzo ważny w tym wypadku też wynik badania gastroskopowego). Możliwość zrakowacenia takiej zmiany jest znikoma. Trzeba wiedzieć, że usunięcie takiego gruczolaka wiązałoby się z bardzo dużym i obciążającym zabiegiem jakim jest resekcja dwunastnicy wraz z głową trzustki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marzena Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Dziekuje za odpowiedz teraz mam miec badanie jakies duendoskopia i ma potwierdzic czy ten gruczolak tam jest badanie gastrologiczne wykazuje przelyk barreta tez małego stopnia nie wiem czy to istotne. W rodzinie kobiety umieraja na nowotwora zoladka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi