Gość ormisiek Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Witam. Mam 17 lat i w sierpniu 2013r miałem zabieg na żylaki powrózka nasiennego. Teraz wyczułem jakby taką torebkę na powrózku okrągłą, koło 6mm. Jest to coś elastycznego. Odrobinę boli przy naciskaniu. Byłem na kontroli u lekarza w grudniu(od tego czasu żadnej zmiany, ani wzrost, ani zmniejszenie się tego czegoś) i nic nie wykrył. Dodatkowo poszedłem do urologa, powiedział, że idealnie się wygoiło, ale jest malutki wodniak nie wymagający interwencji. Kontrolę robię regularnie łącznie z usg. Co to może być? Poza tym co jakiś czas się onanizowałem i czułem, że wtedy ból się nasila. Uprawiam mnóstwo sportów i nie przeszkadza mi to. Czuję się świetnie, ale trochę mnie to niepokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 To właśnie zapewne niewielki wodniak powrózka nasiennego. Nic niepokojącego. Jeśli nie powiększa się wymaga tylko obserwacji i nic poza tym - okresowa kontrola u urologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Antoni Kosiba Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Mała *torebka* na najądrzu - jeśli jest płaska, twardawa (konsystencja coś, a la kalmary*) i boli przy dotyku, może być także torbielą. Wodniak jest mniej sprężysty i przy lekkim nacisku raczej nie boli. Jeśli zmiana jest monitorowana przez badanie USG i samobadanie, które nie wykazują szybkiego wzrostu zmiany, raczej nie ma powodu do zmartwień. Gdyby było to coś złego, działoby się szybko, a Pan sam najszybciej by to zauważył. Gdyby guzek nadal spędzał Panu sen z powiek, proponuję kontrolnie wykonać badania krwi pod kątem markerów nowotworowych: AFP, LDH, b-HCG. Pozdrawiam i życzę rzadkich kontaktów z usługodawcami medycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi