Gość Lena Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Mój tata na początku grudnia wylądował w szpitalu z silnym bólem brzucha-diagnoza ostre zapalenie trzustki. po 10 dniach wyszedł.Zrobiono usg,tomograf-na początku i przy wyjściu.Na drugim usg jak już ustąpiło zapalenie dopatrzono się kamyków w woreczku żółciowym i lekarz wyznaczył termin na usuniecie na dzisiaj. w piątek porobiono tacie badania, wrócił do domu i wczoraj miał się już stawić na oddziale. zabieg zrobili dziś wcześniej planowano ze będzie metoda laparoskopowa a była tradycyjna operacja ,bo podobno woreczek źle wyglądał.co to znaczy? lekarz nic więcej nie mówił,żadnych szczegółów,powiedział nam tylko ze woreczek usunięto i stan pacjenta jest dobry. poczytałam sobie to forum trochę i zaczynam się martwic czy oprócz kamieni nie było tam czegoś więcej np jakiegoś guza. co mogło być powodem zmiany decyzji o rodzaju zabiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Jeśli w czasie zabiegu znaleziono by jakiegoś guza w jamie brzusznej to poinformowano by na pewno Panią o tym. Zapewne po rozpoczęciu laparoskopii stwierdzono tak duży stan zapalny w pęcherzyku żółciowym i jego okolicy, że niebezpieczeństwo operacji metodą laparoskopową (bez ręcznego wyczucia tkanek ciała) było zbyt wielkie i trzeba było dokonać konwersji czyli przejścia z metody laparoskopowej na klasyczną. Tak często zdarza się przy naciekach zapalnych z pęcherzyka na sąsiadujące tkanki ( np. wątrobę, zewnątrzwątrobowe drogi żółciowe, dwunastnicę, żołądek). Nic w tym niepokojącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lena Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 bardzo dziękuje za odpowiedz. dziwi mnie jeszcze taki fakt ,ze mój tata nigdy nie odczuwał żadnych dolegliwości bólowych. i gdyby nie ten atak ostrego zapalenia trzustki nie wiedział by,ze ma te kamienie, a właściwe jeden duży i kilka malutkich. zazwyczaj ludzie meczą się latami ,cierpią po zjedzeniu czegoś ciężkostrawnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lena Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 wiem juz troszke więcej. zrobiono klasyczny zabieg aby oczyscic trzustke ze zlogów pozapalnych. czy takie usuniete resztki bada sie jakos pod katem nowotworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kowal Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 *czy takie usuniete resztki bada sie jakos pod katem nowotworu?* Jestem byłym *workowcem* :), uważam, że tak - badanie histopatologiczne - pobranie wycinka do badania, rozpoznanie kliniczne. Miałem usunięty pęcherzyk metodą laparoskopową, a wynik badania histopatologicznego został mi wydany po wypisie ze szpitala, wraz z kartą informacyjną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lena Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 otrzymałes to zaraz po wyjsciu ze szpitala razem z wypisem czy czekales na wynik dluzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kowal Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Na wynik czekałem dłużej. Nie wiem, czy to ogólny standard, ale ja wynik badania histopatologicznego, wraz z kartą informacyjną odebrałem po dziesięciu dniach od daty wypisu, przy okazji wizyty kontrolnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi