Gość Mateusz@ Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam, mój problem bólu kręgosłupa jest złożony więc opiszę w skrócie kolejno objawy, moje metody leczenia i to co usłyszałem od lekarzy. Mam 23 lata. Ból kręgosłupa dolegał mi zawsze ale praktycznie nie utrudniał mi życia, w gimnazjum i podstawówce przyjmowałem pozycję pół-leżącą i jakoś to szło - nie myślałem że mi się pogorszy, raczej myślałem że już tak mam. Po maturze od razu poszedłem do pracy siedzącej jako informatyk, po 2 latach stan się pogarszał w dwóch odcinkach - między łopatkami i w lędźwiach. Dostałem bóle coraz silniejsze w lędźwiach i kości ogonowej - pierwszy raz poszedłem do lekarza pierwszego kontaktu. Maści przeciwbólowe i lek Tolperis pomogły ale po odstawieniu leków ból wrócił, znowu dostałem maści i leki rozkurczowe. Za trzecim razem do tego doszło lekkie mrowienie lewej stopy (było to w summie w tym samym czasie jak zacząłem wykonywać ćwiczenia rozciągające). Lekarz skierował mnie na RTG odcinka lędźwiowego - rozpoznanie to lekka skolioza lewostronna. Dostałem skierowanie do 1 neurologa. Neurolog zapisał mi witaminy i kazał ćwiczyć te same ćwiczenia. Zasugerował że lekka skolioza i siedząca praca mogły spowodować niewielki ucisk. Pomogło jak ręką odjął. Minęły 2 miesiące i ból wrócił (nieznacznie) ale z o wiele większymi mrowieniami - pod lewą stopą czułem już pieczenie i kłucie, dodatkowo mrowienie pojawiło się na piszczelach, nad kolanami, w udach i na brzuchu - możliwe że trochę od ćwiczeń jakie robiłem, a trochę od siedzenia w pracy (pozycja w samochodzie jest najgorsza, czasami odczuwam jak mi taki prąd po całych nogach przejdzie). Pierwszy neurolog był i zwróciłem się do 2 - uznał że mam rwę kulszową. Przepisał mi 10x zastrzyki milgamma, dexak i nivalin oraz po 60 tabletek 2 razy dziennie katadolon, pentohexal i urydynox oraz całkowity zakaz wykonywania ćwiczeń. Minął tydzień. Zaczynam powoli wykonywać tylko jedno ćwiczenie na przeprost (McKenzie) ponieważ to jedyne ćwiczenie które mi wyraźnie pomaga. W pracy wymuszona prosta pozycja ciała przesunęła mój ból w okolicę łopatek - w lędźwiach już jest ok ale kręgi wyższe się pogorszyło - może to wina skoliozy, lekko zaokrąglonych pleców, i lekko wysuniętej głowy do góry. Tak czy inaczej, mój problem nie jest jeszcze poważny ale bez pełnej mobilizacji wpadnę w błędne koło i co jakiś czas będę wracał do neurologa z tym samym problemem (jak prostuję lędźwie to w łopatkach jest gorzej, a jak w łopatkach jest ok to lędźwie dostają). Najbardziej obawiam się że jak odstawie zastrzyki, a potem lekarstwa to mój stan się pogorszy. Co mam robić? Ortopeda, neurolog? Czy mogę wykonywać ćwiczenia a jeżeli tak to jakie? Czy mogę wykonywać ćwiczenie na przeprost - czy to nie uszkadza bardziej moich nerwów? Problem w tym że do Ortopedy zapisałem się na czerwiec, wolne miejsca na rehabilitacje są dopiero w lipcu, więc za pół roku a neurologa mam zawsze pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz@ Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 I jeszcze jedno pytanie, czy to jest możliwe że mój ból cały czas dotyczy jednej okolicy (pod łopatkami) i promieniując na okolicę lędźwi wywołuje ból mięśni tej okolicy - to by dużo wyjaśniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Karolina Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Miałam podobny problem. Pomógł mi wtedy lek. med. Andrzej Kroszczyński. Jego specjalnością jest leczenie przewlekłego bólu - http://www.rehab.pl/bol-przewlekly/ . Mi pomógł, może i tobie da radę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi