Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Niezindentyfikowany ból pleców

Gość Mateusz@

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój problem bólu kręgosłupa jest złożony więc opiszę w skrócie kolejno objawy, moje metody leczenia i to co usłyszałem od lekarzy. Mam 23 lata. Ból kręgosłupa dolegał mi zawsze ale praktycznie nie utrudniał mi życia, w gimnazjum i podstawówce przyjmowałem pozycję pół-leżącą i jakoś to szło - nie myślałem że mi się pogorszy, raczej myślałem że już tak mam. Po maturze od razu poszedłem do pracy siedzącej jako informatyk, po 2 latach stan się pogarszał w dwóch odcinkach - między łopatkami i w lędźwiach. Dostałem bóle coraz silniejsze w lędźwiach i kości ogonowej - pierwszy raz poszedłem do lekarza pierwszego kontaktu. Maści przeciwbólowe i lek Tolperis pomogły ale po odstawieniu leków ból wrócił, znowu dostałem maści i leki rozkurczowe. Za trzecim razem do tego doszło lekkie mrowienie lewej stopy (było to w summie w tym samym czasie jak zacząłem wykonywać ćwiczenia rozciągające). Lekarz skierował mnie na RTG odcinka lędźwiowego - rozpoznanie to lekka skolioza lewostronna. Dostałem skierowanie do 1 neurologa. Neurolog zapisał mi witaminy i kazał ćwiczyć te same ćwiczenia. Zasugerował że lekka skolioza i siedząca praca mogły spowodować niewielki ucisk. Pomogło jak ręką odjął. Minęły 2 miesiące i ból wrócił (nieznacznie) ale z o wiele większymi mrowieniami - pod lewą stopą czułem już pieczenie i kłucie, dodatkowo mrowienie pojawiło się na piszczelach, nad kolanami, w udach i na brzuchu - możliwe że trochę od ćwiczeń jakie robiłem, a trochę od siedzenia w pracy (pozycja w samochodzie jest najgorsza, czasami odczuwam jak mi taki prąd po całych nogach przejdzie). Pierwszy neurolog był i zwróciłem się do 2 - uznał że mam rwę kulszową. Przepisał mi 10x zastrzyki milgamma, dexak i nivalin oraz po 60 tabletek 2 razy dziennie katadolon, pentohexal i urydynox oraz całkowity zakaz wykonywania ćwiczeń. Minął tydzień. Zaczynam powoli wykonywać tylko jedno ćwiczenie na przeprost (McKenzie) ponieważ to jedyne ćwiczenie które mi wyraźnie pomaga. W pracy wymuszona prosta pozycja ciała przesunęła mój ból w okolicę łopatek - w lędźwiach już jest ok ale kręgi wyższe się pogorszyło - może to wina skoliozy, lekko zaokrąglonych pleców, i lekko wysuniętej głowy do góry. Tak czy inaczej, mój problem nie jest jeszcze poważny ale bez pełnej mobilizacji wpadnę w błędne koło i co jakiś czas będę wracał do neurologa z tym samym problemem (jak prostuję lędźwie to w łopatkach jest gorzej, a jak w łopatkach jest ok to lędźwie dostają). Najbardziej obawiam się że jak odstawie zastrzyki, a potem lekarstwa to mój stan się pogorszy. Co mam robić? Ortopeda, neurolog? Czy mogę wykonywać ćwiczenia a jeżeli tak to jakie? Czy mogę wykonywać ćwiczenie na przeprost - czy to nie uszkadza bardziej moich nerwów? Problem w tym że do Ortopedy zapisałem się na czerwiec, wolne miejsca na rehabilitacje są dopiero w lipcu, więc za pół roku a neurologa mam zawsze pod ręką.

I jeszcze jedno pytanie, czy to jest możliwe że mój ból cały czas dotyczy jednej okolicy (pod łopatkami) i promieniując na okolicę lędźwi wywołuje ból mięśni tej okolicy - to by dużo wyjaśniało.

Miałam podobny problem. Pomógł mi wtedy lek. med. Andrzej Kroszczyński. Jego specjalnością jest leczenie przewlekłego bólu - http://www.rehab.pl/bol-przewlekly/ . Mi pomógł, może i tobie da radę :)