Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Bezinwazyjna, laserowa, endoskopowa operacja przepukliny kręgosłupa

Gość Agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agnieszka

Witam, od 2009 roku cierpię z powodu przepuklin kręgosłupa szyjnego i lędźwiowego. Od czterech lat lekarze przepisują tylko rehabilitacje i tabletki przeciwbólowe. Regularnie kilka razy w roku przechodzę zalecane zabiegi rehabilitacyjne, ćwiczę w domu i chodzę na basen. Niestety mój stan się ciągle pogarsza. Mam straszne bóle przy siedzeniu , staniu, chodzeniu a nawet leżeniu. Nic nie pomaga. Mam 30 lat i mój kręgosłup odebrał mi pracę, aktywne życie, znajomych a nawet założenie rodziny. Lekarze odradzają operację. Znalazłam w internecie nowoczesne bezinwazyjne zabiegi laserowe lub endoskopowe usuwania przepuklin kręgosłupa. Jestem na taki zabieg zdecydowana, tylko nie znam żadnych specjalistów w tej dziedzinie. Czy ktoś miał taki zabieg? Czy bóle ustąpiły? Ktoś może mi polecić szpital i lekarza? Bardzo proszę o odpowiedzieć.

cześć nie wiem skąd jesteś ale ja polecam bydgoszcz szpital uniwersytecki poszłam tam do neurochirurga zlecił tomograf i mam przepuklinę l-5 i za 2 tyg. mam zabieg a męczę się pół roku i dobrze znam ten ból ale z tego co mi powiedział neurochirurg to przepukliny inaczej się nie pozbędzie jak operacją,

Witaj W 2002 (24 lata) roku stwierdzono u mnie 2 przepukliny L4-L5 / L5-S1. Nie odczuwałem dolegliwości więc prowadziłem normalny tryb życia. Mam 196 cm, tryb życia aktywny.W 2007 uruchomiła się L4-L5, po 3 miesięcznej walce z bólem (rehabilitacja, masaże, nastawiania...) trafiłem na stół operacyjny - metoda mikroendoskopowa dyscektomia. Byłem w szoku, wyszedłem po 2 dniach ze szpitala wyprostowany i bez grymasu na twarzy, zero bólu. Poleżałem jakiś czas i wróciłem do pracy, oczywiście już zdając o siebie - zero dźwigania. Wszystko było oki do grudnia 2013, zaczęło się od bólu kolana, potem dolnego odcinka kręgosłupa, drętwienia palców prawej nogi. Prawa noga =L5-S1. Szybko rezonans i potwierdziły się moje obawy przepuklina wielka jak balon. Poszedłem na rehabilitację ale zero rezultatu, po lekach jest w miarę ok ale co to za życie jak moja postawa przypomina *zbieracza grzybów* . Wracam ponowie na salę operacyjną w środę 22 na podobny zabieg jak 7 lat temu. Czy się boję? Operacji nie, bardziej aby się wszystko udało :)