Gość SzaX Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Ciężki ból z tyłu pleców okolice prawej nerki niepromieniujący(tak jakby ktoś uderzył mnie w tył nerki jakimś kijem). Mam 25 lat. Pracuje od 4 miesięcy pracuję na budowie, od 2 tygodni urlop. Wczoraj leżąc i oglądając tv na prawym boku na łóżku delikatny ból się nasilał przez 5 minut, położyłem się płasko na plechach, ból przestał się nasilać, ale dalej istniał. wstałem i ból zaatakował pełnią siły, straszny ból. położyłem się na lewym boku i ból zaczął ustawać po 10 minutach, przeszło po kolejnych 10 minutach. Nigdy nie miałem tego typu bólu, miałem kiedyś (10 lat temu) korzonki, lecz był to ból zupełnie innego typu (kłujący). Czego ten ból mógł dotyczyć? Strasznie mnie to niepokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Taki ból może być związane z uciskiem korzeni nerwowych (w przypadku zmian patologicznych w zakresie kręgosłupa być może związanych z wysiłkiem) albo z patologią w zakresie nerki np. kamica. Trzeba z tym problemem udać się bezpośrednio do lekarza. Celem diagnostyki możliwe, że będzie koniczne wykonanie RTG odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa, USG brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej i badanie ogólne moczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Od czterech dni boli w dole pleców , najbardziej na wysokości krzyża, ból najgorszy jest w nocy gdy zmieniam pozycję ciała i rano po wstaniu z łóżka gdy mam wrażenie ,że tamta częsć ciała jakby sztywnieje w dzień też boli ale nieco mniej , smaruję żelem fastum ale jak do tej pory nic nie jest lepiej, boję się czy to nie od nerek , zrobiłam badanie moczu i wyszło np ślad krwi-liza, ślad ciał ketonowych ,i w osadzie mikroskopowym b. liczne nabłonki płaskie i liczne bakterie, pozostałe wartości w normie chociaż leukocyty i erytrocyty na granicy normy lekarz rodzinny powiedział ,że ten ból nie jest od nerek tylko kręgosłup boli, dostałam urosept i fastum żel do smarowanie bo bałam się zastrzyków ale ponieważ nie pomaga nadal niepokoję się czy to nie nerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JOANNA Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Hej, miałam niedawno podobny problem. Podsyłam fajny artykuł, który może pomóc w rozróżnieniu źródła bólu (często ciężko odróżnić ból pleców od bólu nerek) https://promedycyna.pl/jak-odroznic-bol-plecow-od-bolu-nerek/ Proponuję jednak skonsultować się z lekarzem, który zdiagnozuje powód dolegliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi