Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych a ból kręgosłupa

Gość halina

Rekomendowane odpowiedzi

Lecze sie na kregoslup juz 10 lat ,rehabilitacja srodki przeciw bolowe nic nie pomaga.oto moje badania rezonansu okolicea badania KREGOSLUPA L-S Badanie kregoslupa L-S wykonano w sekwencjach SE i TSE w obrazach T1,T2 zaleznych,w plaszczyznach strzałkowych i poprzecznych Badanie uwidocznilo* Poczatkowe zmiany zwyrodnieniowe krazkow mk. L4/L5 i L5/S1 z obnizeniem ich sygnalu.Na poziomie L4/L5 i L5/S1 niewielkie ,podwiazadlowe uwypuklenie krazkow mk.z czesciowym zajeciem obu zachylkow.Pozostale poziomy bez cech stenozy kanału kregowego.Stożek rdzenia o prawidłowym sygnale. okolica badania KREGOSŁUPA C BADANIE wykonano w sekwencjach SE i TSE w obrazach T1,T2 zaleznych,w płaszczyznach strzalkowych i poprzecznych BADANIE UWIDOCZNIŁO* Zmiany zwyrodnieniowe krazkowmk.C5/C6 i C6/C7 Na poziomie C5//C6 i C6/C7 podwiazaniowe uwypuklenie krazków mk.Osteofity naa krawedziach trzonu wpuklaja sie do zachyłkowZachowana rezerwa plynowa rdzenia ,Pozostałe poziomy bez cech stenozy kanału kregowego.Rdzen kregowy w odcinku badanym bez zmian ogniskowych DODATKOWE BADANIE RADANIE RADIOLOGICZNE -----Drobne osteofity na przednich krawedziach trzonów i zmiany zwyrodnieniowe bardzo prosze co mam robic czy nadaje sie to do operacj dodam ze mnie boli tagze podbrzusze i cale plecy?????????