Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Silny ból stóp przy ścieńczeniu chrząstki stawu skokowo-piętowego

Gość Patrykk

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o pomoc bo naprawdę moja choroba to tylko okropne męki i cierpienie a nikt nie potrafi mi pomóc. Lekarze ortopedzi w moim mieście nie potrafią mi pomóc ponieważ twierdzą że takiej choroby po prosty nie ma. Kazano mi szukać specjalisty kto podejmie się leczenia bądź operacji. To są moje wyniki MR i TK: -Badanie MR stępu lewego: Wyraźne ścieńczenie chrząstki stawowej przyśrodkowej części stawo skokowo- piętowego, z towarzyszącymi osteofitami brzeżnymi. Dochodzi także do częściowego bloku kostnego na tym poziomie. Minimalny obrzęk szpiku kostnego w sąsiedztwie zmian. Ślad płynu w sąsiedztwie wyrostka tylnego kości skokowej. -Badanie MR stawu skokowego prawego: Wykonane w sekwencji FSE i GRE w obrazach T1-T2 i Pd- zależnych oraz STIR wykazuje ścięczenie chrząstki stawowej przyśrodkowej przedziału stawu skokowo piętowego z współistniejącymi osteofitami brzeżnymi powierzchni stawowych. Ponadto podwichniecie stawowe w opisywanej lokalizacji wykazują nierówny zarys oraz sklerotyzację podchrzęstną. Obraz zmian odpowiada koalicji skokowo-piętowej. Aparat więzałowy stawu skokowego bez zmian. -TK stawów skokowych:W zakresie stawu skokowo-piętowego środkowego(część stawu skokowo piętowego-łódkowego do przodu do kanału stępu) widoczne drobne nierówności na zarysie powierzchni stawowych o typie niewielkich nadżerek, cechy wzmożonej sklerotyzacji podwichniętej, drobne geody.Obraz widocznych zmian może odpowiadać zmianom w przebiegu procesu zapalnego. Widoczne zmiany występują symetryczne w zakresie przedniej części stawu skokowo-piętowego dolnego prawej i lewej stopy.