Gość Agata Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Po upadku na rowerze, syn uderzył się o kierownicę ostre zakończenie w brzuch. po zniknięciu sinika zauważyłam twarde miejsce. byłam z tym na USG i lekarz stwierdził mikrokrwiaka i kazał smarować maścią , że to się samo wchłonie. na opisie napisał przyrost tkanki łącznej i po 3 miesiącach ponownie zrobić kontrolne usg. Martwi mnie to czy ten mikrokrwiaczek się wchłonie i co z tym przyrostem tanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Taki krwiak zapewne się wchłonie, a obraz przerostu tkanki łącznej to zapewne ten krwiak wraz z otaczającą go tkanką łączną. Z reguły taki krwiak ulega wchłonięciu, ale czasami może ulec zwłóknieniu co powoduje powstanie trwałego zgrubienia w tkance podskórnej. W takim wypadku to tylko defekt kosmetyczny bez jakichkolwiek następstw zdrowotnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi