Gość Tara Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Witam. W czwartek zeszłego tygodnia zrobiłam posiew moczu - wyszła mi bakteria Enteroccocus faecalis. Nie miałam bólów pęcherza tylko częste parcia i odwiedzanie łazienki i stan podgorączkowy 36,9 - 37,5. Ogólnie źle się czułam, kompletny brak apetytu mdłości doszły również bóle w klatce piersiowej, osłabienie, bóle stawów, mocne bicie serca. Czy ta bakteria może dawać właśnie takie objawy? Dodam, że miesiąc wcześniej chorowałam na anginę,brałam antybiotyk, od tego czasu ciągnęły się moje problemy z sikaniem oraz układem trawiennym(nudności, zgaga,biegunki,zaparcia) bo antybiotyk kompletnie go rozregulował* w gastroskopii nie wyszło nic złego. Po uregulowaniu zostały tylko okropne mdłości trwające praktycznie 24 na dobę i problemy właśnie z sikaniem. Dostałam antybiotyk Augmentin, doktor mówił, że ta bakteria może być w moim przypadku niebezpieczna. Czy osłabienie, potliwość, kłucie serca może być spowodowane przez nią? Nadal wcale nie mam apetytu, jem na przymus, mam częste mdłości a po tym antybiotyku są one mniejsze lecz zaczęły się dziwne bóle brzucha. Czy mogą być nim wywołane? Temperatura nie jest wyższa niż 37, często spada do 35,9, dalej jestem osłabiona i pobolewa mnie serce. Czy możliwe jest, że ta bakteria może powodować takie dolegliwości? Czy po prostu jest to zbieg okoliczności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Ogólnie źle się czułam, kompletny brak apetytu mdłości doszły również bóle w klatce piersiowej, osłabienie, bóle stawów, mocne bicie serca. Czy ta bakteria może dawać właśnie takie objawy? - Raczej nie aż takie. Czy osłabienie, potliwość, kłucie serca może być spowodowane przez nią? - Raczej nie ma ta bakteria z tym nic wspólnego. Nadal wcale nie mam apetytu, jem na przymus, mam częste mdłości a po tym antybiotyku są one mniejsze lecz zaczęły się dziwne bóle brzucha. Czy mogą być nim wywołane? - Tak, czasami w ten sposób reaguje organizm na antybiotyki. Dochodzi także do wyjałowienia przewodu pokarmowego co może skutkować takimi dolegliwościami. Dlatego w okresie antybiotykoterapii zaleca się stosowanie probiotyków (uzupełnianie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego). Czy możliwe jest, że ta bakteria może powodować takie dolegliwości? Czy po prostu jest to zbieg okoliczności? - Raczej to zbieg okoliczności i niezależne objawy w stosunku do zakażenia moczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi