Gość Kamil Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Witam, Kilka dni temu zauważyłem niewielką opuchliznę w okolicach żeber po, prawej stronie(Jej wymiary to jakieś 6x3cm). Wewnątrz opuchlizny znajduję się niewielka, regularna, przesuwalna i twarda *kulka* o średnicy ok 0.5cm, która boli przy dotknięciu. Odpowiednio 3 i 5 cm nad tą kulką, znalazłem dwie kolejne, o tej samej specyfikacji, z tym że nie towarzyszy im żadna opuchlizna, a same kulki początkowo były niezauważalne, mogłem je jedynie wyczuć, ale na następny dzień zauważalne jest minimalne uwypuklenie. Ostatnią kulkę wyczułem pod pachą, i ta przeszkadza mi najbardziej, bo boli przy niektórych ruchach ramieniem, przez co ogranicza nieco ruchy. Co to może być, czy może to być coś poważnego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Trudno mi określić czym są te zmiany guzkowe bez bezpośredniego badania. Z opisu i liczby zmian wydaje mi się, że są to tłuszczaki czyli łagodne zmiany powstałe z przerostu tkanki tłuszczowej. Takie zmiany z reguły usuwa się chirurgicznie. Proszę w tej sprawie bezpośrednio skonsultować się z chirurgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi