Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Operacja wyciecia pecherzyka żółciowego a dziura w sercu

Gość Marta W.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam za dwa dni mam miec zrobiona operacje usuniecia pecherzyka zolciowego pelnego kamieni metoda laparoskopowa Mam wade serca dziure w przegrodzie miedzyprzedsionkowej biore cardioaspiryne ktora teraz kazano mi odstawic do operacji . Jestem we Wloszech jakie jest ryzyko w moim przypadku ? boje sie ze sie juz nie obudze ...Czy w polsce wykonuje sie rowniez ta operacje pomimo wady jak w moim przypadku ? Dodam ze wlasnie dostalam okres mimo tego mozna przeprowadzic operacje ?

Gość chirurg Tomasz Stawski

Jakie jest ryzyko w moim przypadku? - Oczywiście większe niż w przypadku ludzi bez takiej wady. Jednak jeśli ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej jest niewielki to ryzyko powikłań w czasie znieczulenia jest znikome w stosunku do zdrowych osób. Czy w Polsce wykonuje sie rowniez ta operacje pomimo wady jak w moim przypadku? - Tak, oczywiście. Dodam ze wlasnie dostalam okres mimo tego mozna przeprowadzic operacje? - Raczej tego typu zabiegów nie wykonuje się w czasie krwawienia miesiączkowego.

Dziękuję za odpowiedz jestem po operacji poszło wszystko dobrze zrobili Mi cztery dziury dopiero po 10 tym dniu zciągnięto mi szfy ponieważ słabo się goiły rany przez cardioasprynę co do zabiegu trwał 2 godziny potem mnie intubowali nie wiem czy to normalne ? Okres nie stanowił żadnej przeszkody .