Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból po złamaniu kości śródstopia

Gość Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! 10 lipca miałam wypadek samochodowy, w wyniku którego miałam złamane 3 kości śródstopia - III, IV i V. Złamanie nie zostało wykryte w szpitalu. Dopiero po miesiącu (9 sierpnia) udałam się do lekarza zaniepokojona nieustającym bólem i wtedy założono mi gips na 4 tygodnie. Po zdjęciu gipsu noga nadal boli. Rozumiem, że musi trochę poboleć i myślałabym nadal, że taki ból jest normalny gdyby nie fakt, że w tej nodze co jakiś czas coś mi *chrupie* i po każdym takim chrupnięciu ból jest inny! Najpierw miałam taką jakby blokadę i ciężko mi było stawiać stopę, bo to bolało. Później ustawiło mi się na lepsze, i w ogóle nic nie bolało, ale po 2 dniach znowu się przestawiło i tak trwa do tej pory. Ból jest nieznośny. W okolicy III i IV kości. Przez to przesunięcie musiał być jakiś ucisk na nerw, bo robił mi się taki jakby impuls i ból sięgał aż do połowy łydki. Teraz już nie czuję tego nerwu, ale czuję okropną blokadę i nie mogę stawać całym ciężarem ciała na tę stopę, bo bardzo boli. Minęły już prawie 3 miesiące od wypadku, a ja ciągle mam problemy z nogą. Pisze tutaj, bo już nie wiem gdzie mam się zgłosić. Kiedy chodzę do lekarzy mówią, że wszystko jest w porządku i po złamaniu musi trochę poboleć. Skoro przez chwilę było dobrze, to już wiem, ze może być lepiej niż teraz i nie mogę znieść tego gadania, że tak powinno być, że trochę poboleć musi! Wiem, ze może być lepiej! Tylko co zrobić żeby tak było? Codziennie robię masaże na przemian Arcalenem i Altacetem. Przy okazji masaży gniotę tę stopę i wyginam na różne strony, próbując sobie ustawić coś na lepsze, ale mi się nie udaje. Gdzie mogę się udać, żeby ktoś mnie wysłuchał i naprawdę zastanowił się nad przyczyną bólu i jakoś to naprawił? Czy to normalne, ze w prawie 3 miesiące po złamaniu coś tam się jeszcze przestawia? Proszę o pomoc! Nie chcę kuleć przez całe życie. :( Chciałabym załączyć zdjęcie rtg z ostatniej kontroli, ale chyba nie ma tu takiej możliwości. Może gdzieś wrzucę i wstawię link.

Oto link do zdjęć RTG zrobionych 2 tygodnie po zdjęciu gipsu (25 września): http://tinypic.com/r/1195rpj/5 Moim zdaniem kości nie są dobrze zrośnięte (zwłaszcza w kości III widać wyraźnie szczelinę i jest krzywo ułożona). Co można zrobić w takiej sytuacji? Proszę o pomoc.