Gość kiki Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Mam liczne guzki na prawym placie tarczycy i mam problem bo ta tarczyca funkcjonuje za2 poniewasz mam niedoczynność tarczycy i na lewym placie mam też guzki do usunięcia.a boję się iść na wycięcie bo nie chcę zostać roślina.Jest inne wyjscie laparaskopowe bo w tym przypadku mojm.Poniewasz jami usuna tarczyce to będę mogła zapomnieć o ciąży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Proszę się nie niepokoić. Zabieg usunięcia jest w pełni bezpieczny i niezmiernie rzadko niesie powikłania (np. niedoczynność przytarczyc czy uszkodzenie nerwu krtaniowego wstecznego). Takich zabiegów w żadnym wypadku nie wykonuje się drogą laparoskopową. Blizna po zabiegu jest niewielka (długości około 4-5 cm). Radzę usunąć tą tarczycę skoro ma takie zmiany. Zmiany tego typu mogą zezłośliwieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi