Gość Renata Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Bardzo prosze o pomoc w interpretacji wyników. W lipcu 2008 z krwi wykryto Helikobacter pylori 1,48. Dostałam 2 antybiotyki po których nabawilam się grzybicy bo pani doktor leki oslonowe kazala wziąc po kuracji dopiero. Od tamtej pory ciągle mam problemy: a to bol brzucha , (jest jak balon), spozniające sie okresy, nudnosci.Teraz zrobilam badania mi.n próby wątrobowe: ALT- 54, AST -31, cholsterol całkowity- 209, HDL - 67, LDL- 119, Bilirubina 1,15, glukoza 89, TSH 2,299, FT4 - 0,89, D-dimer - 0,20, Trójglicerydy - 112 Strasznie się boje, czy to znaczy ze mam chory i żołądek i wątrobę. Bardzo proszę o pomoc, czy to bardzo groźne?Do jakich lekarzy sie udać? Do hepatologa, gastrologa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Aktywność ALAT-u jest tylko podniesiona w niewielkim stopniu (praktycznie nie ma to znaczenia klinicznego). Może warto powtórzyć badania po 24 godzinnej diecie bezmięsnej, lekkostrawnej, bezalkoholowej, bez wysiłku fizycznego, bez stałych leków, krew pobrać na czczo (6 godzin bez posiłku). Górny odcinek przewodu pokarmowego ocenić w badaniu gastroskopowym. Dopiero wtedy zastanowić się nad dalszym postepowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi