Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Przeciążenie kolan

Gość Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie napiszę że mój problem to strzelające kolana i nie tylko, głównie prawe. Moją historię muszę zacząć od tego że dużo biegałem z nadwagą (którą nadal zresztą mam). Ważyłem wtedy powiedzmy 95-100kg przy wzroście 183cm. Bieganie polubiłem, a swoją nadwagę znienawidziłem do takiego stopnia, że bieganie powiedzmy 2 czy 3 razy w tygodniu po 5-10 km mi nie wystarczało więc jednego tygodnia biegałem chyba 6dni z rzędu po 8-12km, nie dając nogom więcej odpocząć. Po 3 dniach biegania pojawił się ból który mnie nie wzruszył i biegałem dalej, ponieważ wcześniej miewałem już taki ból i zwyczajnie przechodziło. Więc myślę że się przetrenowałem i przeciążyłem kolana. W konsekwencji tego strzelają mi kolana, z tym że lewe kolano czasem tylko pstryknie i tyle, a w prawym czuję może nie tyle ból, co lekki ucisk i dyskomfort + dosyć głośne strzelanie. Uciska mnie z przodu kolana. Bez problemów mogę kucać wstawać prostować i kurczyć/podciągać nogę, nie mam żadnych blokad. Wydaje mi się że ucisk nasila podczas wchodzenia po schodach, gdy cały ciężar ciała unosi się do góry, oparty na tym kolanie. Co do strzelania, to gdy siedzę i zaczynam ruszać nogą, podciągać ją, to tu pojawia się owe strzelanie ale już podczas chodzenia na wprost nic nie strzela do momentu gdy nie zacznę balansować ciałem, np żeby odwrócić sie za siebie, albo żeby zawrócić czy skręcić- tutaj słychać jednorazowe trzaski w kolanach i na jakiś czas spokój. Dodatkowo zdarza się, że wydaje mi się jak by mi coś uciskało jakiś mięsień w udzie z tyłu nad kolanem( jakiś dwugłowy czy też półścięgnisty- nie wiem, nie znam się w każdym bądź razie gdzieś tam z tyłu wysoko) .Dodatkowa ciekawostka o mnie to fakt, iż pronuję właśnie na prawą nogę- podczas biegu czy chodu, śródstopie ucieka mi na zewnątrz a pięta do środka, tak jak by do litery V. Lewa stopa natomiast jest normalna. Co do pstrykania z przodu kolana to wydaje mi się że jest umiejscowione mniej więcej jak na zdjęciu. http://s1.pokazywarka.pl/i/2171767/789510/kolano.jpg (kolano nie moje, tylko zdjęcie znalezione gdzieś w internecie) Co mi może dolegać?

Ja miałem bardzo podobnie. Po czestym bieganiu ból mięśni prawej nogi, ucisk nad kolanem i tak jakby przeskakiwanie w nim. Diagnoza to przeciążony czworoglowy. Trzy tygodni bez biegania i ma byc ok&#9786*