Gość Pokrojony Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Witam. Dla wszystkich zestresowanych przed operacją przepukliny: Mam 25 lat, przepuklina mosznowa - długo zwlekałem z operacją. Za długo. Draństwo to zrobiło mi się kilkanaście lat temu. Jądro w opłakanym stanie ale wraca do normy. Zabieg przeprowadzany w na NFZ w normalnym szpitalu - bardzo sympatycznie. Wstawiona siatka. Czas oczekiwania na operację - 2mc. Dopiero na stole dowiedziałem się że będzie wstawiana siatka - warto zapytać wcześniej. Znieczulenie w kręgosłup - najpierw znieczulają skórę. Komar mocniej gryzie.... Operacja z transportem trwała 1h. Na sen przed operacją dostałem prochy - trzeba poprosić. Przed operacją głupi jaś w tabletce i na stole coś na sen - budziłem się w czasie operacji ale fazy dobre :D No i po operacji... dopóki znieczulenie trzymało było ok. Potem proście o kroplówkę - trochę bohatera zgrywałem ale nie ma co się męczyć. Kroplówki działają bardzo dobrze, można leżeć i nic się nie czuje. 6h leżenia na płasko - jedynie głową można ruszać bez podnoszenia jej. Potem usiadłem delikatnie. Po 8h od zabiegu wstałem na nogi - trochę przygarbiony jednak chodzenie rozpocząłem na drugi dzień rano. Normalny spacerek, na brzuchu czuć tak jakby ktoś wam plastrami skórę pościągał. Mocz oddałem po 8h od operacji - nie ma się co śpieszyć. Najpierw nie czuć pęcherza ale potem spokojnie samo poleci, nic na siłę. Proponuję mniej pić w dzień prze operacją - więcej kroplówek wejdzie. Na drugi dzień posiłki normalne i siku w łazience. W szpitalu byłem 3 doby - 1przyjęcie, 2operacja, 3lezenie i 4następnego dnia wypuścili. Dostałem przeciwbólowe: Ibuprofen i coś mocnego na receptę. Te mocne brałem dzień, potem przez 2 dni nic ale po co się męczyć - Ibuprofen w dniach kolejnych wystarczył. Kupka po 4 dniach od zabiegu - warto jeść dużo jabłek, pić dużo wody, jogurty, na mnie dobrze działały soki owocowo-warzywne. Po 3 dniach od zabiegu spuchnie brzuch okrutnie, tak samo z fujarką - najlepiej zamontować ją wyżej. Najbardziej bolesne w szpitalu było zmienianie opatrunku - proście żeby wam plaster zmoczyli octonisepteptem. Po 10 dniach jeździłem samochodem bez problemu. Po 4 tyg niemal 0 ograniczeń ruchowych - można wreszcie kichnąć bez odczuwania bólu. Jazda rowerem już nie sprawia kłopotu. Do tego wznowiłem trening - hantle 6kg i worek. Ogólnie to żarty nie operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu121 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Witam serdecznie, ok. miesiąca temu byłem u lekarza rodzinnego po skierowanie do szpitala odnośnie przepukliny, tutaj chciałbym zapytać czy do przeprowadzania operacji jest potrzebna *papierkowa robota* opiekuna czy sam mogę decydować o operacji itp. dodam ,że mam 17 lat i nie chciałbym fatygować się z rodzicami po szpitalu. Drugie pytanie ile czasu trwa mniej więcej oczekiwanie na zabieg refundowany z NFZ? Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lek. Jacek Ławnicki Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Witam! W przypadku osoby niepełnoletniej, która ukończyła 16 rok życia wymagana jest zgoda zarówno chorego jak i jego prawnego opiekuna. Nie obędzie się zatem bez wizyty rodziców w szpitalu. Termin oczekiwania na tego typu zależny jest od długości kolejki w danej placówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi