Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Konsekwencje po przepuklinie mosznowej w dzieciństwie

Gość Andrzej M.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Andrzej M.

Witam mam następujące pytanie: czy mając przepuklinę mosznową w dzieciństwie powinienem teraz , mając 26 lat zrobić badania żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku? Czy zabieg na przepuklinę w dzieciństwie pociąga za sobą ryzyko bezpłodności lub inne następstwa, które z perspektywy czasu należy kontrolować? Czy mając zabieg 25 lat temu mogę z powodzeniem przyjąć, że wszytko jest OK i o tym nie myśleć? Nigdy nie miałem żadnych badań pod tym kątem od czasu operacji. Nie wiem też dokładnie jaki rodzaj przepukliny miałem. Mam 4-5 cm bliznę umieszczoną nieco nad lewą pachwiną. O czym może świadczyć taka blizna? O jakim rodzaju przepukliny? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Gość lek. Jacek Ławnicki

Witam! Trudno na podstawie krótkiego opisu ocenić, czy po operacja sprzed 25. lat wystąpiły jakiekolwiek powikłania. Jest mało prawdopodobnym, iż powikłaniem była niepłodność. Umiejscowienie blizny sugeruje operację przepukliny pachwinowej lub mosznowej. W celu oceny układu rozrodczego powinien Pan udać się do specjalisty urologa.

Witam.dziękuję za odpowiedź. Z tego co wiem byłaby to przepuklina mosznowa, gdyż do worka mosznowego wpadały jelita i były problemy z odprowadzaniem tej przepukliny, która często wtedy wpadała do moszny. Dlatego moje obawy czy gdy coś takiego się dzieje u bardzo małego dziecka to czy nie jest to jednoznaczne z wystąpieniem problemów w życiu późniejszym? Czy sama obecność wytrysku wystarczy jako potwierdzenie, że zabieg przepukliny nie spowodował innych konsekwencji? Czy wspomniane przez Pana ryzyko niepłodności może wynikać jeszcze z czegoś innego? Jeśli tak, to z jakiego powodu? Proszę Pana doktora jeszcze o odpowiedź na te pytania. Pozdrawiam

Gość lek. Jacek Ławnicki

Tak jak już wspomniałem ryzyko wystąpienia niepłodności na skutek zabiegu jest znikome. Obecność wytrysku nie świadczy o prawidłowości składu nasienia. W celu oceny jakości nasienia należy poddać je analizie laboratoryjnej. Jeśli jednak nie występują żadne dolegliwości to nie powinien mieć Pan powodu do niepokoju,