Gość Kaja Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 4 lata po operacji usunięcia macicy /mięśniaki/ pojawił się torbiel jajnika prawego /26 x 30 mm/ wypełniony płynem, dwukomorowy. Nie odczuwam dolegliwości. Powinnam poddać się operacji usunięcia torbiela, czy mozna zastosować leczenie /np. hormonalne? Mam 49 lat. Czy przy braku macicy można stsować leczenie hormonalne, w celu zmniejszenie torbieli /np luteiną/? Wynik usg po 6 miesiącach nie wykazuje zmian torbieli /wielkość b/z/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Decyzję co do przeprowadzenia zabiegu usunięcia torbieli jajnika musi podjąć oczywiście ginekolog. Torbiel nie jest duża i jeśli nie daje objawów może warto pokusić się o leczenie zachowawcze (hormonoterapia). Nie ma w leczeniu torbieli jajnika znaczenia brak macicy. Jednak o całokształcie terapii musi zadecydować ginekolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaja Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Dziękuję bardzo za Pana opinię w sprawie. Za radą mojego ginekologa decyduję się na leczenie luteiną. W jakim czasie zdaniem Pana doktora powinny pojawić się efekty leczenia/zmniejszenie czy zanik torbieli/? Jestem umówiona za 2 miesiące na usg. Czy powinnam wykonać jeszcze jakieś dodatkowe badania /Ca 125, morfologia.. itd??/ Czy w przypadku torbieli wypełnionych płynem /ciemny obraz na zdjęciu/ istnieje duże prawdopodobieństwo złośliwego charakteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi