Gość mario777 Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Witam serdecznie wszystkich, Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w ocenie sytuacji. Mam 25 lat, dotychczas jedyne co mi dokuczało to alergia. Moje problemy zdrowotne rozpoczęły się w grudniu ubiegłego roku, początkowo było to przewlekłe zmęczenie, nudności i stan podgorączkowy oraz ropa na migdałach, z wymazu wyrósł Streptococcus beta hemolityczny gr. c, z polecenia lekarza rodzinnego zażyłem antybiotyk (ospamox). Wprawdzie zgodnie z kolejnym wymazem miesiąc po skończeniu antybiotyku bakterii już nie wyhodowano, ale inne dolegliwości pozostały. W tym cały czas rozpulchnione migdały z wychodzącą wydzieliną ropnopodobną, nieustannym podrażnieniem gardła (przekrwienie, czerwone nadżerki i plamy). Po pokazaniu lekarzowi rodzinnemu otrzymałem leki na refluks żołądkowy. Niestety nadal dolegliwości pozostały, a także doszły inne, zakwalifikowane przez lekarza jako nerwica- otrzymałem leki antydepresyjne i uspokajające (zomiren, tranxene, seroxat). Były to m.in. napady drgawek nie do opanowania, kołatania serca, silne poty nocne i inne. Wykonałem wówczas TK, EEG, MR głowy, obydwa z kontrastem, które wyszły prawidłowo, bez zastrzeżeń. Niestety objawy cały czas się utrzymywały. Leki po miesiącu stosowania nie dały pozytywnych zmian, wręcz przeciwnie- strasznie bolała mnie głowa, w związku z czym zaprzestałem ich zażywania. Już podczas stosowania tabletek doszły do tego problemy trawienne, wzdęcia, częsta konieczność wizyt w toalecie, bardzo zmienna konsystencja stolca, niestrawione resztki. Poza tym cały czas występowały nudności, stały stan podgorączkowy (37.3), zmęczenie, pocenie w nocy, kłopoty z wstawaniem, a także, przynajmniej tak mi się wydaje- lekkie zażółcenie białek oczu, które trwają do dziś. Miałem wykonaną gastroskopię, wynik prawidłowy poza lekkim zaczerwienieniem przełyku w części nadwpustowej. 3 razy wykonywałem USG jamy brzusznej- prawidłowe. MR jamy brzusznej z kontrastem (20.02) prawidłowe. TK jamy brzusznej też z kontrastem (14.02) prawidłowe z jednym zastrzeżeniem- kilka węzłów chłonnych w tkance tłuszczowej krezki wielkości w osi krótkiej do 5-6 mm. W związku z nieustającymi dolegliwościami zgłosiłem się na endosonografię, która także nie wykryła zmian (badanie trzustki, dróg żółciowych, pęcherzyka). Wynik- *głowa, trzon i ogon trzustki niepowiększone, jednorodne, P. Virsunga i PŻW wąskie, pęcherzyk żółciowy bez zawartości patologicznej, węzły chłonne niepowiększone*. CA 19.9 wynosi u mnie ok. 7,80 u/ml, bilirubina całk. waha się w granicach 11 umol/l. Normy laboratorium to dla CA 19.9 mniejsze od 37, a dla bilirubiny zakres 3,40-20,50. Badania robiłem dlatego, że podejrzewałem coś z trzustką- naczytałem się o zażółconych oczach itp. Miewałem też przeszywające bóle w okolicy pod lewym żebrem, czasem szły do tyłu na plecy. W międzyczasie oznaczałem też CEA- 0,212 ng/ml oraz AFP- 0,88. Próby wątrobowe są w dolnych granicach norm- AST 16 (5-34), ALT 12 (0-55), Fosfataza zas. 57 (40-150), GGTP 19 (12-64). Do badań w stronę schorzeń trzustki skłoniły mnie także bóle nóg, które wędrują w okolicach łydki. Głównie chodzi tu o nogę prawą, chociaż wydaje mi się, że wcześniej ból był w nodze lewej. Z powodu nieustającego nawet w nocy bólu wykonane było USG dopplerowskie, wynik to: *nieco poszerzona żyła odpiszczelowa, przepływ krwi zachowany z niewielkim refluksem świadczącym o niedomodze aparatu zastawkowego, uwidoczniono także spowolniony przepływ w odcinkowo nieco poszerzonej żyle (do ok. 7 mm) przyśrodkowej części mięśnia brzuchatego łydki* Drugie wykonane USG (po 2 tygodniach), co dziwne, nie wykazało żadnych zmian zmian. D-dimery oznaczane trzykrotnie: 384, 284 oraz 307, norma- poniżej 500. Fibrynogen-2,78 g/l norma (1,80-3,50), APTT- 31 sek norma (22-37), INR- 1,03 norma (0,90-1,20). Czyli wydaje się w porządku. Są okresy, w których noga nie boli w ogóle. Nie byłem ani unieruchomiony, nie dostrzegam także możliwych przyczyn tych objawów. Od lekarza rodzinnego dostałem diosminę 500mg 2x dziennie i żel lioton. Niestety raczej to nie pomaga. Noga tak jakby drętwieje, czasem mrowi, skóra jest dziwnie wrażliwa na dotyk. Nie jest raczej spuchnięta i nie różni się od drugiej. Bardzo proszę o pomoc w ocenie tej sytuacji, czy jest sens robienia dalszych badań, czy są podstawy do obaw? Aktualnie z objawów pozostał: ból nogi, ciągłe zmęczenie, nawet po przespaniu dłuższego czasu, problemy trawienne- chodzę do toalety nawet 4 razy dziennie, ale stolec zwykle jest twardy, wręcz suchy, żółto-szarawy. Czasem ciemniejszy. Czasem też przy wydalaniu wydaje mi się że jest dziwnie gorący, podobnie mocz, aż piecze. W lutym robiłem 3 testy FOB, nie wyszla nigdy krew utajona. Gastrolog mówił że kolonoskopia nie ma sensu. No i cały czas występuje ten lęk, że jednak coś we mnie siedzi. Dołączam aktualne wyniki morfologii i innych parametrów które posiadam wykonane: Leukocyty 4,2 tys/µ*l 3,8-10,0 N Erytrocyty 5,0 mln/µ*l 4,2-6,0 N Hemoglobina 15,7 g/dl 14,0-18,0 N Hematokryt 44,60 % 40,00-54,00 N MCV 89 fl 80-99 N MCH 32 pg 27-35 N MCHC 35,2 g/dl 32,0-37,0 N Płytki krwi 176 tys/µ*l 140-440 N RDW-SD 40,2 fl 35,1-43,9 N RDW-CV 12,6 % 11,6-14,8 N PDW 13,8 fl 9,0-17,0 N MPV 11,5 fl 9,0-13,0 N P-LCR 37,8 % 13,0-43,0 N PCT 0,2 % 0,2-0,4 N Neutrofile 2,35 tys/µ*l 2,50-7,00 L Limfocyty 1,26 tys/µ*l 1,00-3,50 N Monocyty 0,38 tys/µ*l 0,20-1,00 N Eozynofile 0,15 tys/µ*l 0,10-0,50 N Bazofile 0,0 tys/µ*l 0,0-0,1 N Neutrofile 56,5 % 40,0-70,0 N Limfocyty 30,3 % 20,0-45,0 N Monocyty 9,1 % 4,0-12,0 N Eozynofile 3,6 % 1,0-5,0 N Bazofile 0,5 % 0,0-2,0 N OB- 4, czasem 5 CRP: 1.4 elektrolity w normie, po środku zakresu Glukoza 5,06 mmol/l 3,40-5,50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lw Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 ......miałem podobnie *z powodu utrzymujących się dolegliwości mimo ,iż niektórzy pukali się w czoło zdecydowałem się na powtórzenie wszystkich badań, które wykonałem ( badania takie jak u ciebie, oczywiście większość odpłatnie) .Miały to być badania będące tzw postawieniem kropki nad *i*,iż jestem zdrowy i w/g żony mające potwierdzić moją hipochondrię .Niestety, zamiast tego pokazały zmiany w trzustce, których nikomu nie życzę. Jeśli możesz ,zrób ponownie wszystko- profilaktyki nigdy za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PR Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 mam dokladnie te same objawy. czy w/w objawy doprowadzily do postawiania prawidlowej diagnozy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aga Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Moim zdaniem warto rozważyć oczyszczenie organizmu a uprzednio jego nawodnienie. Dodam w sposób naturalny nie chemiczny. Do zdrowia są cztery kroki, które proponuję zrobić z Coralem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wiktoria Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 zbadaj tarczyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi