Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ciąża a odrost oponiaka

Gość Daga

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie wpływu ciąży na odrost oponiaka. Trzy lata temu miała operację usunięcia oponiaka podstawy czaszki. Guz został usunięty w całości. Badanie histopatologiczne wykazało I WHO. Do tej pory miałam dwa kontrolne rezonanse, które nic nie wykazały. Obecnie zastanawiam się nad ciążą, ale boję się, że podczas jej trwania nastąpi gwałtowny wyrzut hormonów (prolaktyny). Czy właśnie może ona spowodować odrost oponiaka, czy jest on tylko związany z prolaktyną podawaną w sposób farmakologiczny?

Gość Agnieszka

Witam Wreszcie ktoś ma podobny dylemat jak ja. Ja naraze jestem posiadaczką oponiaka, małego niby, ale zastanawiam się też nad ciążą. A konkretnie czy zachodzić teraz, a potem operować, czy operować a potem zachodzić?Dwóch niezależnych neurochirurgów nie widziało przeciwwskazań do ciąży przed operacją (pewnie każdy przypadek inny jest) natomiast czytając anglojęzyczne strony internetowe nt. oponiaków to ciąża jest odradzana, z drugiej strony było też napisane, że nie ma na to stuprocentowej pewności że prolaktyna aż tak wpływa na wzrost. Mi lekarz mówił że mężczyźni też mają oponiaki, wprawdzie rzadziej, ale jednak. Sama czekam z niecierpliwością na jakieś info w tym temacie.