Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Dieta a rosnące guzki tarczycy


Gość Eliza 38

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Eliza 38

Proszę o radę. Prawdopodobnie czeka mnie operacja wycięcia tarczycy, bo guzy już są duże i rosną. Hormony w normie. Nie mogę przytyć, a nawet trochę chudnę. Ile bym dała, by uniknąc zabiegu, obecnie bez leków (w trakcie badań). Medycyna jest coraz bardziej nowoczesna. Podobno w diecie brakuje jodu, stąd m.in. kłopoty. Przerzucam się na ryby morskie, szczególnie dorsza i halibuta oraz makrelę, bo mają najwięcej zawartości jodu. Gdzie jeszcze w naturalnej żywności?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość lek. Jacek Ławnicki

Witam! Do produktów bogatych w jod należą ryby morskie oraz owoce morza. Dobrym źródłem jodu mogą być produkty takie jak nabiał, jajka, chude mięso, rośliny strączkowe, czy ziemniaki. Warto również ograniczyć produkty utrudniające wchłanianie jodu takie jak kapusta, kalafior, brukselka, rzepa, czy orzeszki ziemne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Eliza 38

Serdecznie dziękuję. Czy można poprosić o podanie zawartości jodu w żywności? Narastająco - w którym produkcie, gdzie najwięcej. Trudno znaleźć szczegółowe materiały. A zainteresowani z Forumowiczów skorzystają, bo jedzenie w zdecydowanej mierze wpływa na funkcjonowanie tarczycy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×