Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Zespół Fahra u dziecka

Gość INGA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 38 lat, 2 dzieci, od ok. 4 lat choruję na depresje która prawdopodobnie jest wynikiem FAHRA... A zaczęło się tak: poszłam do neurologa z bólami głowy, zlecił TK, wynik: :*masywne obustronne zwapnienia w jądrach podkorowych* Dalej wizyty u neurologa, endokrynologa i psychiatry - lekarze nie znają tej choroby (nawet nie wiedzą jak się pisze FAHRA...) zlecają dalsze badania i tak: a EEG, parathormon,prolaktyna, ferrytyna, fosfor, wapń w normie - choć wapń w górnej granicy (9,52) - brak przyczyny odkładania się wapnia... Następne TK za rok aby przekonać się czy wapń nadal tam się odkłada... Proszę mi powiedzieć jeżeli nadal będzie się odkładał to co mnie czeka?

To prawda większość lekarzy bardzo rzadko ma pojęcie na temat istnienia tej choroby. Właściwie nie ma sposobu na wyleczenie. Chorobę leczy się objawowo. Objawy jakie prezentują zależne od miejsca gdzie powstają zwapnienia. Osoba chora powinna znajdować się pod opieka psychiatryczną, neurologiczną, oraz pod kontrolą endokrynologa. Istnieją doniesienia na temat diety ograniczającej spożywanie wapnia, lecz nie znalazłam żadnych badań na ten temat. Obraz kliniczny jest zmienny nie tylko ze względu na różnorodne umiejscowienie zwapnień, jest również osobniczo zmienny. Niektóre osoby przy zwapnieniach wykazują objawy, inne nie. Miałam styczność z dwiema pacjentkami z z.F. Jedna 20 letnia w wywiadzie lekkie upośledzenie umysłowe od wczesnego dzieciństwa. W wieku 19 lat pojawiły się omdlenia, lęk społeczny, omamy słuchowe, wzrost agresji. Leczenie: odsyłanie od lekarza do lekarza, przerzucanie odpowiedzialności, neurolog do psychiatry, psychiatra do neurologa. Druga Pani w podeszłym wieku z objawami labilnością emocjonalną, agresją leczona psychiatrycznie. Polecam przebadać dzieci, gdyż jest to choroba genetyczna.