Gość Zularek Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 15.08.2010r doznałem urazu. Spadłem z 3 metrów na zgięte kolano(rzepkę). Ogromny ból, brak czucia od kolana w dół, nie mogłem w ogóle podnieść nogi. Udałem się do szpitala im.Jurasz w Bydgoszczy, gdzie trafiłem na niemiłego pana doktora X. Wysłał mnie na rtg, po czym zrobił punkcję kolana(dwie, duże, pełne wręcz czarnego płynu strzykawki) i założył gips na 6 tygodni(wieloodłamowe złamanie rzepki). Po tygodniu miałem zjawić się u ortopedy na kontroli i tak też uczyniłem(Szpital Wojskowy w Bydgoszczy). Lekarz zlecił rtg, obejrzał zdjęcie i było wszystko ok. Po długich 6 tygodniach zrobiono RTG, i zdjęto gips. Lekarz powiedział mi że mam dwudzielność rzepki ale wszystko ładnie się zrosło. Naturalnie zanik mięśnia czworogłowego i rehabilitacja. Wszystko raczej zakończyło się sukcesem. Przez dwa lata często odczuwałem ból w kolanie, jak grałem w kosza to po minucie coś przeskoczyło mi w nodzę, był ból ale jakoś po kilku dniach przechodziło. Nastąpił dzień 23.05.2012r. Schodząc normalnie po schodach poczułem ogromny ból i wyskoczyła mi rzepka(pojawił się też taki siniak, dziwna plama). Od razu wybrałem się na urazówkę do Szpitala im.Biziela w Bydgoszczy. Lekarz założył mi chłodzący opatrunek, z jakimś tam kwasem i powiedział że potrzebuję stabilizatora i za tydzień mam się wybrać na kontrolę. Więc kupiłem taki zwykły stabilizator który trzymał mi rzepkę i po tygodniu wybrałem się do Szpitala Wojskowego(tego samego ortopedy u którego byłem dwa lata temu). Wysłał mnie na USG. Na USG czekałem tydzień i wynik był taki : Niewydolność troczków bocznych, bez uszkodzeń łękotki, nieznaczna stabilność przednia - poszerzenie przyczepu piszczelowego ACL, zanik mięśnia czworogłowego(głowy przyśrodkowej). Lekarz powiedział że troczki trzeba operować i dał numer telefonu na Chirurgię Urazową abym umówił się na konsultacje. W szpitalu wojskowym termin konsultacji przydzielili mi na 23 sierpnia 2013roku... Więc załatwiłem prywatnie wizytę i jednego ortopedy, pana Y. Powiedział że operacja powinna być dwa lata temu, i że on nie będzie po kimś błędów poprawiać, ale zlecił mi ortezę zegarkową(o wiele lepiej się w niej czuję niż w zwykłym stabilizatorze). Naszczęście po tej całej akcji mama przyjaciela załatwiła mi konsultacje w Szpitalu Wojskowym w ciągu tygodnia. Lekarz powiedział że nie chce od razu operować, że to zbyt inwazyjne i umówiłem się z nim na trzy zastrzyki Fermathron, oraz zapisał mi krioterapie,ters,terapuls i elektrostymulację. Po zastrzykach wysłał mnie na rezonans magnetyczny, wynik rezonansu : chondromolacja II stopnia, rzepka przyparta o dół międzykłykciowy oraz więzadło ACL wygojone po przebytym urazie(wręcz pewne iż 2 lata temu poszło mi to więzadło no ale doktor X nie pomyślał logicznie że upadając z 3 metrów mogłem je uszkodzić i zalecił tylko RTG a nie USG ...). No ale wrócmy to wyniku rezonansu. Lekarz konsultował się z trzema specjalistami z chirurgi urazowej szpitala wojskowego i powiedział że jest mu przykro ale nie są wstanie nic zrobić. Więc chodzę do niego po skierowanie na elektrostymulację,ters i jonizację(coś tam wapniowe... nie pamiętam dokładnie nazwy). Ból codziennie kolana jest okropny, gdy siedzę ze zgiętym kolanem to wytrzymam maks 3 minuty bo po prostu aż mnie rwie. Chodzę ze stabilizatorem, bo jak zrobie spacer bez to na rzepce pojawia się siniak i ogroooomny ból. Lekarz zapisał mi też Zaldiar(35mg tramadolu + 325mg paracetamolu). Wziąłem tabletkę, ból nie ustąpił, kolejną, kolejną... aż połykałem piątą... W głowie mi się kręciło, czułem się okropnie a ból kolana nie ustąpił. Proszę o pomoc, zdaje mi się że będę potrzebował endoprotezy, ale jak wygląda to z NFZ ? Niestety nie stać mnie na nią, mam dopiero 20 lat i studiuję, mieszkam sam z mamą... Czy można gdzieś zapisać się w kolejce ? Albo może pan Doktor będzie miał pomysł jak zaradzić tej nodze ? Dziękuje bardzo i pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zularek Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Zapomniałem dodać że na wyniku rezonansu kolana jest napisane że troczki są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi