Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból w okolicy lędźwiowej kręgosłupa a przepuklina

Gość Anna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, Od 2,5 tygodnia odczuwam silny ból w lędźwiowej części kręgosłupa. Obudziłam się rano i nie mogłam z bólu się wyprostować (wcześniej prze kilka dni odczuwałam lekki ból). Od tego czasu jestem też na zastrzykach (movalis, teraz ketonal) oraz na silnych lekach przeciwbólowych (zaldiar, mydocalm forte). Bez leków nie jestem w stanie siedzieć, chodzić i leżeć. Ból jest przejmujący i nie ustępuje na dłuższą metę. 19 listopada wykonano mi rezonans, oto opis: *Badanie w zakresie od Th10 do kości krzyżowej. Spłycona fizjologiczna lordoza lędźwiowa. Nierówności obrysów blaszek granicznych trzonów Th10-L4, drobne zaostrzenia na krawędziach trzonów Th10, Th11 i L4-S1. L4/L5: Dehydratacja, obniżenie wysokości, uogólnione uwypuklenie i centralna, tylna przepuklina krążka z uciskiem na worek oponowy. Pogrubiałe więzadła żółte. Kanał kręgowy przewężony w wymiarze poprzecznym do 12 mm. Częściowe ograniczenie otworów m-kręgowych. L5/S1: Dehydratacja, obniżenie wysokości, niewielkie uogólnione uwypuklenie oraz centralna, tylna, szerokopodstawna przepuklina krążka z uciskiem na worek oponowy. Dyskretne tylne pęknięcie pierścienia włóknistego krążka. Nieco pogrubiała więzadła żółte. częściowe ograniczenie otworów m-kręgowych. Kanał kręgowy bez cech stenozy. W przylegającym do krążka trzonie kręgu S1 ognisko zwyrodnienia tłuszczowego. Poza tym uwidoczniony odcinek kręgosłupa zmian nie wykazuje. Pozostałe tarcze m-kręgowe bez cech dokanałowej protruzji. Wysokości trzonów zachowane. stożek końcowy rdzenia kręgowego oraz cauda equina prawidłowe.* Dodam, że nie miałam nigdy żadnych urazów kręgosłupa, choć od dziecka praktycznie miałam problem z robieniem tzw. foczek, odginania ciała w pozycji leżącej na brzuchu - zawsze był to dla mnie ogromny problem. Przez ostatnie trzy lata regularnie ćwiczyłam na aerobiku (również ćwiczenia siłowe, 3-4 razy w tygodniu, plus rower) i nie odczuwałam żadnych dolegliwości. Czy najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest operacja? Bardzo proszę o interpretację wyników. Z neurochirurgiem jestem umówiona dopiero na 5 grudnia. Mam pracę siedzącą (8 h przed komputerem). Od 2,5 tyg jestem na zwolnieniu i pewnie jeszcze pobędę, siedzenie sprawia mi największy ból. pozdrawiam A.