Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Rekonstrukcja ACL

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, W poniedziałek przeszedłem zabieg szycia łąkotki przyśrodkowej w prawym kolanie. Podczas zabiegu okazało się również, że mam zerwane więzadło krzyżowe przednie z którym funkcjonowałem półtora roku (wtedy doszło do urazu). Przez cały ten czas biegałem (dość intensywnie) oraz jeździłem na rowerze. Na bok odłożyłem tylko sporty kontaktowe. Nigdy nic się nie działo, kolano mnie nie bolało, miałem pełny wyprost, nie odczuwałem żadnych problemów. W związku z tym mam pytanie, czy rekonstrukcja jest konieczna ? Może dałoby radę obejść się bez tego i bez długiej rehabilitacji skoro udawało się do tej pory ? Mam 20 lat i zależy mi tylko na tym bym mógł biegać co do tej pory nie sprawiało mi żadnych problemów. Pozdrawiam, M

Gość chirurg Tomasz Stawski

Na to pytanie musi Panu odpowiedzieć konkretnie ortopeda prowadzący, który dokładnie zna stan zerwanego więzadła (może skoro Pan nie ma z tym związanych żadnych dolegliwości jest to jakieś niepełne przerwanie ciągłości więzadła). W tej sprawie decyzję co do dalszego postępowania podejmie ortopeda znający dokładnie Pana sytuację kliniczną. Trzeba spełnić jego zalecenia. Uprawianie sportów z zerwanym więzadłem może doprowadzić do jeszcze większego zniszczenia stawu kolanowego.