Gość miou Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Mam pytanie, czy duża przepuklina (10letnia) która uciska worek oponowy oraz korzenie nerwowe może się cofnąć, chodzi mi o to że kilka miesiecy temu zostałam skierowana na zabieg (styczeń 2013), jednakże ostatnio mam poprawę, ból nogi jest o wiele słabszy i jest ona silniejsza. Czasami tylko bardziej boli jak chodzę, chociaż najgorzej jest jak leżę, tzn bo zawsze ciągnię mi ją, bolą kłują palce stopy, i czasami trochę dretwieje (czucie jak przez ręcznik), czyli mam najgorsze wieczorki i poranki. W pracy po jakimś czasie przechodzi. Więc chyba jest znacząca poprawa. Mogę w miarę normalnie funkcjonować, co wcześniej nie moglam, ale wtedy połozenie się najbardziej pomagało?? Teraz jest odwrotnie. Czy dobrze zrobię rezygnując z zabiegu (bo jest poprawa). I jest to mi niepotrzebne. Rezonans*Dyskretne łukowate wygięcie kręgosłupa lędźwiowego w lewo z niewielką rotacją osiową kręgów w lewo. Spłycenie prawie zniesienie fizjologicznej lordozy lędźwiowej. Obniżenie wysokości i intensywności sygnału w obrazach T2 zależnych krążka międzykręgowego na poziomie L4-L5 i w mniejszym stopniu na poziomie L5-S1 na skutek ich zmian degeneracyjnych. Na poziomie VL4-VL5 widoczna jest duża przepuklina centralno-lewostronna z częściowym wpadaniem jądra miażdżystego która uciska worek oponowy oraz obustronnie korzenie nerwowe, ale głównie korzeń nerwowy lewy. Ponadto w obrębie trzonu kręgu VL2 widoczne jest hyperintensywne ognisko w obrazachT1 i T2 zależnych o śr. około 16mm o cechach niewielkiego naczyniaka.* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adam Słupsk Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Witam, z mojej wiedzy powiem tak, są dwie szkoły- jedna mówi, żeby się operować jak najszybciej, a druga mówi żeby jak najpóźniej się da. Ani pierwsza ani druga nie jest 100% dobra. Bo zabieg zawsze można spartolić. kwestia gdzie jest większe prawdopodobieństwo powodzenia??? tego nikt nie wie bo statystyk nie wiem dlaczego ale nikt nie prowadzi :/ Ja sam mam przepuklinę dużą między L4/L5. Na l4 jestem już 5 tydz. i chodzę lekko utykając, zero tabletek przeciwbólowych. Mam skierowanie na operacje w Słupsku za 3 mce i też myślę czy iść. Ale ja myślę, tak, że decyzje podejmę kilka dni przed operacją, będzie dobrze nie pójdę... Chciałbym jeżeli już metodą endoskopową a w słupsku tak nie stety nie robią. za ok 7 tyś wiem, że w całej polsce zrobią. w sumie z ubezp. chyba dają ok 5 tyś wiec 2 dołożyć i za tydz. mogą ciąć :) także jest opcja w nagłym przypadku pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agata Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Ja bym nie zwlekała.Jestem po operacji kręgosłupa lędzwiowego.U mnie była troszkę inna sytuacja , a mianowice sekwestracja ,czyli całkowite wypadnięcie jądra miażdżystego ,rwa kulszowa prawostronna , przepuklina jedna na 13 mm, a druga na 8 mm.Bóle straszliwe , po nocach nie spałam , był problem z chodzeniem.Po operacji czuję się znacznie lepiej.Mogę chodzić.Mam niedowład stopy , ale jest on konsekwencją tego co było przed operacją. Stopniowo ma ustępować.Chodzę już znacznie lepiej . ale na wszystko potrzeba czasu .Na razie choruję - 6 miesiąc i stopniowo wracam do formy .Więc odwagi , bo samo nie przejdzie ,a jeśli tak to powróci z powrotem.Ja bym nie zwlekała , wiem to z własnego doświadczenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mio Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 U mnie neurolog powiedziala że jak ten glut - ciekawe porównanie:) się oderwie to będę miała problemy, powiedziała że moja przepuklina jest wskazaniem do operacji ale oprócz ubytkow neurologicznych (młoteczek), nie mam objawów porazennych. Po prostu jeszcze raz pójdę do neurochirurga i niech teraz jeszcze raz zadecyduje, bylam u niego tylko raz w sierpniu i wtedy byla taka decyzja-ciąć-termin styczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marzenna Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Problemy z przepuklina lędzwiową mam od sierpnia 2015 r w tym czasie dwie tomografie i jest mała poprawa ,mój neurohirurg odradził mi operacje bo jest nadzieja ,źe się całkowicie wchłonie. Wytłumaczył mi na zasadzie nadmuchanego balonu który po pewnym czasie jego powietrze w środku znika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marek Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Marzenka dzieki za podbudoanie tez mam niewielka przepukline w odc.piersiowym i mam nadzieje ze mi sie polepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi