Gość Joanna Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Witam Pana, Mam 27 lat, ostatnio wykryto u mnie torbiel w lewej piersi a ponieważ do wizyty ginekologicznej mam jeszcze 2 tyg chciałabym sie dowiedzieć jakie jest postępowanie w takim przypadku oraz czy jest to groźna zmiana? Dodam ze jestem w trakcie laktacji 7 miesiąc oraz czy torbiel może byc skutkiem urazu, uderzenia w pierś? Poniżej dodam opis usg: sutki o budowie gruczołowej, w piersi lewej zabrodawkowo widoczna torbiel o wymiarach 26 x 21 x 20 mm. poza tym innych zmian ogniskowych litych i torbielowatych w obu piersiach nie uwidoczniono. w dołach pachowych patologicznych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. kategoria US-BIRADS: 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwet Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Jest to zmiana łagodna. Jest malutka, więc do kontroli za pół roku (usg) Większe torbiele się opróżnia poprzez biopsję. W większości torbiele są łagodne o ile ściana wewnętrzna torbieli ma gładkościenną strukturę.Torbiele powstają w odpowiedzi na gospodarkę hormonalną kobiety. Powiększają się lub pomniejszają w zależności od czasu w cyklu miesięcznym. Większe lub *podejrzane* torbiele należy opróżniać przez biopsję , a materiał pobrany poddaje się analizie histo-patologicznej. Tylko nawracające się duże torbiele lub torbiele rakowe (rzadkie wypadki) usuwa się operacyjnie wraz z marginesem zdrowej tkanaki. Z wynikiem zgłoś się do lekarza po komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi